Руске власти планирају да евакуишу 16.500 људи из области око складишта муниције у којем је у понедељак дошло до експлозије у региону Краснојарск, а до сада је евакуисано неколико хиљада локалних становника, саопштиле су службе за ванредне ситуације.

Формирани су и прихватни центри који ће моћи да приме планирани број људи, преноси агенција Тасс.

Како су руски медији пренели позивајући се лекарске службе, девет особа је повређено, док су поједини медији јавили да је једна особа погинула.

У међувремену, из регионалне службе за ванредне ситуације речено је да ће ватрогасци моћи да почну да гасе пожар у складишту тек када престану експлозије муниције.

– Све док експлозије трају, ватрогасци не могу да се приближе складишту и почну да гасе пожар – навео је извор у тој служби, преноси Тасс, додајући да се ни авијација не може ангажовати из истог разлога.

Експлозије муниције трају већ девет сати, али сада су ређе и чују се на сваких 20-30 минута, објаснио је извор.

Експлозије су уследиле након што је пожар избио на два места у којима је ускладиштено 40.000 метака.

Наводи се и да су попуцали прозори на стамбеним зградама које се налазе у околини.

У међувремену, настављају да горе и шумски пожари који већ данима бесне Сибиром упркос свим напорима.

Како је навео руски огранак Гринписа, сада гори површина већа од 4,3 милиона хектара.

Истовремено, прес служба руског Министарства одбране данас је саопштила да су војни авион Ил-76 и хеликоптери Ми-8 успели да угасе ватру на територији од преко 100.000 хектара у регионима Краснојарска и Иркутска.

Руски председник Владимир Путин у среду је дао наређење да се и руска војска ангажује у гашењу пожара, а у пет регија проглашено је и ванредно стање.

 

Оставите Коментар