Живот наших сународника у Хрватској додатно отежан након разорних земљотреса

Бранка Бакшић Митић, заменица градоначелника Глине из редова српске мањине, говорила је о стању у Глини и околини, о незадовољству због споре или у неким погледима никакве испоруке помоћи, о ритму обнове, о исељавању.

– Људи су још у шоку. Систем је и даље тром. Око поделе хуманитарне помоћи у Петрињи и Сиску не знам како стоје ствари – каже Бранка Бакшић Митић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Након снимка вербалних напада на градоначелника Петриње Даринка Думбовића, кога су грађани оптуживали за крађу помоћи, Бакшић Митић, коју је председник Вучић одликовао Златном медаљом за заслуге, појаснила је ситуацију на терену.

– Ја радим као герила изван система. С приватним предузетницима у Глини имамо пуно бољу сарадњу него с Градом. Приватници су уступили своја складишта, њихови људи пописују ко и колико узима, сликају се налепнице, јесу ли жуте или црвене – објаснила је како она успева да помогне људима.

Рекла је да обављају од поделе кутија хране до обнове кућа, и то монтажних, дрвених као привремених објеката. Грађанима јако треба грађевински материјал, рекла је, а проблема је на сваком кораку:

– Хтели су да нам преотму помоћ која је намењена баш људима. Нису хтели да се то ускладишти, да иде људима, хуманитарним организацијама, него су хтели да то иде Граду – рекла је Бранка.

– У Глину су дошла 22 камиона шлепера из Немачке које су истоварили у Kомуналац. Људи су долазили, већ у понедељак ничега није било у Kомуналцу, него је било распоређено по ватрогасним домовима. Да ли се то дели или не, не знам. Људи су страшно незадовољни. Они желе да поправе оно што сами могу, али не могу сами финансирају – казала је.

Рекла је да грађевинску помоћ, она с хуманитарним организацијама, деле тако што им људи долазе с доказом о врсти налепнице своје куће, кажу шта треба да се уради, што најчешће сами раде, и у складу са тиме шта им треба.

Kаже да је подељења једнократна помоћ Црвеног крста и Центра за социјалну помоћ али да градске власти нису почеле да деле помоћ коју су добиле од државе.

Рекла је да обављају од поделе кутија хране до обнове кућа, и то монтажних, дрвених као привремених објеката. Грађанима треба грађевински материјал, рекла је, а проблема је на сваком кораку.

Локална власт опструише поделу помоћи, чекају изборе

– Мислим да се за то чека предизборна кампања и да је то све политички и да ће подела почети у мају. Али, пазите, већ је прошло два месеца и већ је сад касно да се дели људима помоћ – наглашава Бакшић Митић.

Рекла је да она сама нема баш никаквих овлашћења, да нема никакав буџет, да јој није битно нити да ли има службени аутомобил, који нема, али да би хтела да људи добију помоћ, коју нису добили већ скоро седамдесет дана након земљотреса.

– Према нашим подацима, још увек 50 људи нема кров над главом, никакву опцију за становање. Синоћ је дошао школски друг мог мужа, плакао је јер спава у кући која изгледа све горе и горе, након сваког потреса… Синоћ смо позвали неке пријатеље да му дају барем камп кућицу… И није ништа у реду. Не знам како неко може рећи да је све у реду, кад ништа није у реду у Глини – казала је.

Она упозорава да ће, ако се хитно не пружи људима смештај, ако се не поправе улице, путеви, расвета, инфраструктура, сви отићи, да ће Банија остати празна. Навела је 170 контејнера од приватних донатора, у што не улазе камп кућице и мобилне кућице, успели да добију. Али:

– Још 50 контејнера недостаје, недостаје то што контејнери нису спојени на воду и канализацију, то људи не могу сами. –

Следећи проблем је и то што у многим селима нити пре потреса није било струје, сигнала изван Глине нема, а без интернета није могуће баш ништа:

– Људи су се погубили. Таква је папирологија (за обнову) да нити ја не знам како то све испунити. Ми нисмо правници, геодетски инжењери…-

У банијским селима је “бог рекао ноћ”

Рекла је и то да је сасвим погрешно ићи с обновом одмах на зидање кућа, него да људима треба пружити монтажне, дрвене куће, да један човек из Глине у 12 дана направи једну такву кућу, те да хуманитарна удружења на такав начин смештају људе, што је апсолутно бољи смештај од контејнера.

– Kад би држава преузела такав модел обнове, верујем да би сви до јесени ушли у своје куће- казала је Бакшић Митић.

– Пре се тако градило. Оне дрвене куће које су биле добре, издржале су земљотрес. Па ми смо пуни дрвета. Идемо подстаћи дрвну индустрију – апеловала је низом аргумената.

Пожалила се да је пуно младих одселило после потреса:

– Многи од њих су подигли кредите за куће којих више нема. Немам неке наде. Осим што немају где да буду, људи немају нити где да раде. Немамо ништа осим лепе природе – казала је, али и ту је проблем, истакнула је, јер с разних нивоа власти нема никаквог слуха за план за еколошку производњу.

– Људи живе у местима у којима је и Бог рекао лаку ноћ – закључила је Бранка Бакшић Митић, заменица градоначелника Глине из редова српске мањине.

Оставите Коментар