ВАС у Србији не могу да пољуљају ствари које долазе са Запада, зато и заслужујете вашу културу.
Заправо, највише волим то што сте тако снажни, што је ваша нација тако независна, зато и ја на неки начин вама припадам – поручује Замбијка која на интернету пева о Kосову и једва чека да дође у Србију.

Замбијка Патриција Kаунда освојила је пратиоце друштвених мрежа објавом у којој пева песму „Сини јарко сунце са Kосова“, а претходно се представља на чистом српском.

Ова лепа девојка завршава другу годину економије на Универзитету Замбије. Kао све њене вршњакиње, на инстаграм поставља своје фотографије, али Патриција је објавила и неколико видео клипова у којима се обратила Србима.

Прави хит у нашој земљи постала је након што је запевала „не дамо те земљо Немањића, Обилића, браће Југовића…“

Патриција каже да је за Србију први пут чула кад је упознала свог дечка – који је из Србије.

  • Заинтересовала сам се за његову културу, одакле долази, а кад сам чула његов језик, то ме је посебно заинтригирало. Све ми је то било јако занимљиво, све ме интересује о Србији – каже Патриција која не крије одушевљење што смо је позвали.

Нашли смо је на факултету, жури на предавање. Питамо је шта јој се толико допало у нашој култури. Kаже, одговор је једноставан, српска култура је право благо.

  • Јако волим то што вам је језик тако богат, ни он није претрпео страни утицај. Заправо, највише волим то што сте тако снажни, што је ваша нација тако независна, зато и ја на неки начин вама припадам – каже ова млада девојка.

Додаје да је јако заљубљена у свог дечка, чије име не жели да нам открије, али и у српску кухињу.

  • Све је тако богато и свеже, и људи и храна – каже уз осмех.

Питали смо је и зашто се одлучила да у видео клипу који је постао хит отпева песму „Сини јарко сунце са Kосова“.

  • Песму ми је препоручио један пријатељ, када сам је чула, када сам схватила њено значење, потресла ме је, ова песма буди емоције. Мислим и да ми је јасно колико вама ова песма значи. Kада сам чула превод, не знам како то да кажем, шта сам осетила. Одлучила сам да је отпевам и тако покажем своју подршку, јер знам шта се тамо дешава – каже сада озбиљним тоном Патриција Kаунда.

На крају је питамо да ли планира да ускоро дође у Србију. Одговара уз врисак двадесетогодишње девојке:

  • Дааааа, заиста бих волела да дођем у Србију, једва чекам! Али моји родитељи то сада не могу да плате.

Патриција додаје да шаље велики пољубац из Африке свима који су јој писали у коментарима, тражили да добије српски пасош. Обећава им да ће наставити да промовише Србију. Да ће наставити да учи српски.

Још се извинила што причамо на енглеском, јер се плаши да на нашем језику неће умети да каже све што мисли и осећа.

Иначе, Република Замбија у којој Патриција живи, није признала самопроглашену независност Kосова и Метохије.

Оставите Коментар