Група мушкараца снимљена је данас, на дан православног Ускрса, како у Борову у Хрватској иде улицама и виче „Убиј Србина“.

Снимци су објављени на Фејсбук страници „Опћина Борово Општина Борово“.

На њима се види како мушкарци уз пратњу полиције скандирају и провоцирају. Младићи пролазе кроз место где живе Срби и узвикују „Убиј Србина“ док полиција полако иде иза њих колима и не интервенише.

Поворка се запутила до споменика 12 хрватских полицајаца који су на овај дан 2. маја 1991. године погинули у сукобу са локалним становништвом.

Иначе ова навијачка група већ годинама напада и малтретира Србе у Вуковару, а последња два дана то чини са Србима у Борову.

Тако су се јуче, за 1. мај, такође у пратњи полиције окупили у центру овог места и на зиду једне приватне продавнице из Вуковара, уз одобрење власника, направили огроман мурал са хрватском заставом и знаковима хрватских војних снага. Све време док су шарали по зиду, чувале су их јаке полицијске снаге.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

На својим страницама на друштвеним мрежама већ су најавили обрачун са онима који тај мурал буду дирали, преноси Блиц.

Kако кажу мештани Борова, ова навијачка група већ данима патролира по селу, испитујући терен, а једног младића су и напали поред православне цркве.

Општина Борово је реаговала поводом осликавања мурала и најавила да ће наћи решења да га уклони.

  • Ако неко сматра да се на овакав начин може градити заједнички живот и размишљати о будућности требао би се мало запитати о чему је размишљао. Да ли је директор Велепромета, трговине која у Борову послује годинама и чије су муштерије мештани Борова, давајући сагласност групи непознатих људи која је дошла у Борово да насликава мурале којима место у Борову није, уопште размишљао. Ако јесте онда се није руководио разборитошћу.

На овакав начин само се распирују тензије и ни на који начин се не доприноси развоју заједничког живота између већинског народа и припадника српске заједнице.Позивамо све мештане Борова да не наседају на овакву провокацију, а ми ћемо пронаћи начин да се изглед парка врати у првобитно стање у што скоријем времену, саопштили су из Општине.

Огласила се и полиција.

  • Могу вам потврдити да је јутрос око 6.30 сати ујутро скупина мушкараца дошла у Борово како би запалили свеће и одали почаст на споменику убијеним полицајцима. Након тога су се кренули пешице удаљавати са локације меморијала те су почели с непримереним понашањем. Полиција их је пратила како би утврдила све елементе противправних дела, није тачно да смо их пратили и не поступали – рекао је за Јутарњи лист портпарол вуковарско-сремске полиције Драгослав Живковић.

Реаговао је и потпредседник Владе Републике Хрватске из редова СДСС-а, Борис Милошевић који је навео да да је згрожен оваквим порукама и осуђује их.

У међувремену, председник СНВ-а Милорад Пуповац је најавио вандредну конференцију за медије због инцидента у Борову.

  • Много је непримереног понашања и говорења у последње време у Хрватској. Много је људи који својим неодговорним порукама потичу неодговорне људе на ометање мира и славља као што је ово данас. Сви би се требали замислити посебно представници највише власти да својим речима, својим делима не потичу никога на ту врсту аката, гести мржње и ту врст нетолеранције, рекао је Пуповац ХРТ-у.

СДСС, ЗВО, ВСНМ ВСЖ осудиле напад

Осуђујемо скандалозно и срамно понашање појединаца и организатора који су својим узвицима позивали на убиства и ширење мржње према српској заједници. Још срамније и скандалозније је што се тај гнусни чин догађа у пратњи полиције.

Ширење порука мржње и потицање на насиље спада у категорију кривичног дела. На овом примеру се види да закони постоје само на папиру и да се примењују селективно. Органи реда и мира треба да штите грађане и закон, а њихово нечињење и ћутање значи одобравање оваквих поступака.

Ми у СДСС, ЗВО и ВСНМ ВСЖ залажемо се за нормализацију односа већинског народа и српске заједнице у РХ већ више од 20 година. Од мирне реинтеграције до данас. Трудимо се да не чинимо ништа сто ће утицати на погоршање односа и што ће нас вратити корак уназад. Исто очекујемо не само од политичких актера него и од свих релевантних фактора у друштву.

Оставите Коментар