Темељни уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве завршен је и очекује се да ће врло брзо бити потписан, изјавио је данас лидер Демократског фронта Андрија Мандић и истакао да ће долазак патријарха СПЦ Порфирија у Црну Гору на потписивање тог документа бити велики догађај за све православне вернике у тој земљи.

Темељним уговором се регулишу права и обавезе између државе и цркве у Црној Гори, а Мандић подсећа да је претходно спорни Закон о слободи вероисповести промењен и да је „уподобљен“ према стандардима који су неопходни.

  • Према информацијама с којима располажемо, уговор је у потпуности завршен и верујем да ће га убрзо потписати патријарх Порфирије и премијер Здравко Kривокапић – рекао је Мандић, који је данас присуствовао Ускршњој литургији у манастиру Морача.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он је казао да су данас све цркве и храмови у Црној Гори пуни и да се верници радују Христовој победи и победи живота над смрћу.

  • После величанствених литија на којима је проговорила душа Црне Горе, људи се враћају нормалном верском животу и прослављају све празнике, без великих потреса, али са хришћанском љубављу која је неопходна у овим временима – рекао је Мандић.

На питање о предлогу за смењивање црногорског министра правде Владимира Лепосавића, Мандић је рекао да је тај случај потресао владу Здравка Kривокапића и да је у суштини поставио питање поверења садашњем премијеру.

  • Да ли је његов положај одржив ако с постојећом већином не може да разреши министра него ће да анагажује опозицију за то, а ако се и заврши то гласање, каква је онда позиција премијера – упитао је Мандић.

Оцењује да је Kривокапић направио велику грешку јер је, како каже, без икаквих консултација кренуо у обрачун са минситром кога је сам бирао.

  • Ствар је веома замућена и та политичка криза се мора некако разрешити, а најбољи предлог је дао ДФ, да се Лепосавић и Kривокапић помире, да нађу заједнички језик и да влада настави да функционише – навео је Мандић.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, Мандић каже да Подгорица протерује амбасадора Србије јер је, како наводи, саопштио оно што мисли већина грађана Црне Горе, али што није по мери неких који не припадају српском народу и цркви, док с друге стране, црногорски званичници упућују честитке руководству „лажне државе Kосово“.

Мандић истиче да је то једна врста провокације и издаја изборног програма коалиције „За будућност Црне Горе“, која је победила на парламентарним изборима прошле године.

  • Узети гласове и добити поверење српских гласача и православне већине, а после тога водити другу политику, није коректно. Сваком политичару треба да је његов народ важнији, од сваке амбадсаде у које се, очигледно, иде по мишљења и директиве – закључио је Мандић.

Оставите Коментар