Ако некоме још увијек треба доказ о моћи мејнстрим медија, нека само обрате пажњу на Источну Европу, гдје се сиромашне нације милитаризују због фантомске пријетње „руске агресије“, пише амерички новинар Роберт Бриџ за РТ.

Кампања демонизације Русије од стране западних медија изгледа да доноси данак јер је Пољска ове недјеље позвала америчку војку у свој дом. И то не за неко вријеме, већ на заувијек.

„Под ехом западно медијске илузорне кампање о Русији, пољски министар одбране је казао да ће платитит 2 милијарде долара како би угостио америчке војнике на своју територију. Пољска при том већ плаћа НАТО-у 2% државног буџета“, наводи Бриџ, и наглашава да док су раније нације трошиле милијарде долара како би себе одбраниле од спољних непријатеља, данас пишу чекове како би осигурале да се тако нешто и деси.

„Као што су некада пропагандни флајери засипали територију непријатеља са неба, тако данас западни медији бомбардују грађане Источне Европе митом о ‘руској агресији’ која тек што није кренула у напад на европску територију“, наводи амерички новинар, истичући да супротно ономе што извјештавају западни медији, Русија покушава да ојача своје политичке и економске везе са кључним државама ЕУ.

„‘Осјећај пријетње’ појачава се оном мјером којом државе прихваћају западни медијски наратив као вриједност.

Истина је да Пољска дијели границу са Русијом, али дијели и много ширу и већу границу утицаја НАТО-а предвођеним Америком, Алијансом чије постојање у потпуности зависи од илузије да Русија представља константу опасност“, истиче Бриџ.

извор