Више од 1.000 особа је погинуло, док је око 1.200 повређено у земљотресу у близини Маракеша и на планини Атлас, саопштило је данас Министатрство унутрашњих послова Марока.

Наведено је да је у земљотресу у петак увече погинуло 1.037 особа.

Повређене су 1.204 особе, од којих је 721 у критичном стању, јавља АП.

Министар унутрашњих послова Абделуафи Лафтит рекао је на брифингу за новинаре у Рабату да се верује се да су многе жртве у удаљеним областима планине Атлас, где је и био епицентар потреса.

Додао је да постоје подаци о породицама заробљеним испод рушевина својих домова, а на становнике је апеловао да дају крв за повређене, као и да се не враћају у своје домове па је зато већина људи ноћ провела на улици.

Рекао је и да је велика и материјална штета.

Раније је било саопштено да је погинуло око 630 људи.

Прелиминарна процена Америчког геолошког завода је да је земљотрес који се догодио синоћ у 23.11 био јачине 6,8 Рихтера, а Национални центар за научна и техничка истраживања са седиштем у Рабату саопштио је да је земљотрес био јачине седам степени Рихтерове скале и да се његов епицентар налазио у провинцији Ал Хауз, југозападно од Маракеша, популарне дестинације за стране туристе.

Земљотреси јачине од шест до 6,9 Рихтера карактеришу се као јаки, могу изазвати штете у насељеним подручјима 160 километара од епицентра, а у свету их се годишње догоди око 120.

Џамија Kутубија из 12. века у Маракешу, једна од најпознатијих градских знаменитости, је оштећена.

Мароканци су такође објавили видео снимке на којима се виде оштец́ени делови чувених црвених зидова који окружују стари град у Маракешу, који је под заштитом Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско).

Осим у Маракешу, подрхтавање тла се осетило и у Рабату, Kазабланки, Агадиру и Есауири, што је изазвало панику међу становништвом.

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да су његове мисли са свима који су погођени овом трагедијом и спасиоцима који су на терену.

„ЕУ је спремна да пружи подршку Мароку у овим тешким моментима“, написао је на мрежи Икс.

Да пружи помоћ спремна је и Велика Британија, изјавио је шеф дипломатије те земље Џејмс Kлеверли.

„Британија ће наставити да помаже и свим Британцима у региону“, написао је на Иксу и додао да ће „пријатељима“ из Марока помоћи на сваки могући начин.

Раније су саучешће упутили индијски премијер Нарендра Моди и немачки канцелар Олаф Шолц.

Оставите Коментар