НАТО је на страни Украјине, савезници пружају подршку како би Украјина сама могла да осигура своју безбедност, изјавио је шеф НАТО Јенс Столтенберг. Он је додао да о чланству Украјине у НАТО одлучује 30 чланица тог савеза и да Русија нема право да се меша у тај процес.

  • Подршка НАТО суверенитету и територијалној целовитости Украјине је непоколебљива. Не признајемо незакониту анексију Kрима. И даље позивамо Русију да прекине да подржава борце на истоку Украјине и да повуче своје снаге са територије Украјине – рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским министром спољних послова Дмитријем Kулебом.

Говорећи о подршци Алијансе, Столтенберг је истакао помоћ у јачању потенцијала Оружаних снага Украјине.

Kада је реч о потенцијалном чланству Украјине у НАТО, он је рекао да одлуку о томе доноси 30 чланица и да Русија не треба да се меша у то питање.

Према његовим речима, суверена држава има право да поднесе захтев за чланство.

  • Велике државе не могу да диктирају другима шта да раде. То је свет који желимо да оставимо у прошлости. Ми подржавамо напоре Украјине усмерене на модернизацију и реформе, реформе су најбољи начин за напредовање у оквиру евроатлантских интеграција – рекао је генерални секретар Алијансе.

Он је рекао да Русија не може да „одлучује уместо других држава у области безбедности, а то се односи и на чланство у НАТО“.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова недавно је упозорила да чланство Украјине у НАТО-у носи опасност од велике ескалације на југоистоку и може довести до неповратних последица за украјинску државност.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар