Потпредседник Форце Генци Ниманбегу оптужио је водеће финкционере улцињског ДПС-а, председника Општине Љора Нрекића и секретара за буџет и финанасије и председника ОО ДПС Сеада Османовића, да на непоштен начин врше притисак на гласаче уочи избора заказаних за 30.август.

Он је на данашној конференцији за новинаре казао „да су обећања за запошљавање као награда за глас, коруптивна и кривична дјела која ће имати и судски епилог“.

„Појаве око сакупљања гласова које се дешавају у Општини Улцињ од власти, а особито од главних личности ДПС-а у Улцињу, недостојне су“, казао је Ниманбегу.

Форца у Улцињу врши власт заједно са ДПС, ДП, ДУА, СД и БС, као и на државном нивоу.

„Нама не треба Улцињ, гдје ће се наши грађани осјећати неслободно, корумпирано, те гдје ће глас дати због личних интереса. Ми желимо друштво једнаких шанси у запошљавању, гдје ће животни услови бити једнаки за све, без разлике на партијску припадност. Зато се обраћам државним институцијама и међународним посматрачима да испрате те појаве и да преузму потребне кораке, како би се стало на пут овој аномалији.“, казао је Ниманбегу.

Навео је „да ДПС у Улцињу са два своја главна експонента, председником Општине и председником ОО, а истовремено и са секретаријатом за буџет и финансије, делује у правцу политичке корупције, обећавајући и вршећи запошљавања како би осигурали гласове“.

Улцињско тужилаштво већ одавно формирало је предмет око партијског запошљавања у граду. Нрекић је у интервјуу Вијестима пре пар месеци признао да постоји партијско запошљавање и да ДПС „завршава као и други“. Након невештих деманта на порталима блиским ДПС, први човек улцињске Општине потврдио је то и директно у емисији Рефлектор на ТВ Вијести.

„У функцији куповине гласова за изборе 30. августа поставили су се и поједини министри одговорни за политику ДПС-а у Улцињу. И на тај начин, осим борбе кланова и њихових личних амбиција, у општини се врши партијско запошљавање. Потписују се уговори о радном односу и уговори о раду уз обећање запошљавања у Улцињу и Подгорици. Тако, секретар за финансије, не ради у својој канцеларији, већ у канцеларији ДПС-а, гдје га опслужују радници, који се исплаћују из буџета Општине“, казао је Нимнабегу.

Подсетио је да је 30. јуна Општина имала 152 запослена радника, 29 запослених функционера по мандату и 91. запосленог по уговору.

„Само пола године раније, 31.12.2019, имали смо 55 запослених по уговору. Произилази да је за то вријеме запослено по уговору 36 радника. Све ово наслањајући се на одлуку бр. 03-292/2019-2 Секретаријата за Управу и друштвене дјелатности. од 15. јула ове године“, казао је Ниманабегу.

Додао је да стога није чудно, да Секретаријат за буџет и финансије није у законском року предао председнику Скупштине Улцињ Извештај о завршном рачуну за прошлу годину нити је предложио ребаланс буџета за ову годину у законском року.

„Други дио запослених је на уговор о раду, а о њиховом броју се не могу добити службене информације. Али можемо закључити да се број запослених по уговору приближава броју стално запослених. У исто вријеме, на терену се наставља са обећањима о запослењу и број обећања по информацијама са терена, достижеј хиљаду, за радна мјеста која не постоје“, казао је Ниманбегу.

Самир Адровић

Оставите Коментар