Последњи председник Савезне Републике Југославије и некадашњи премијер Србије Војислав Коштуница каже да је имао предлог за решење питања Косова и да га је подржала тадашња влада. То је, каже он, најбољи доказ квалитета тог решења за јужну српску покрајину Косово.

  • У датим околностима, то је био најбољи предлог – истакао је Коштуница, који после дужег одсуства из полтичког живота проговорио о решењу косовске кризе.

На питање да ли би његов предлог био и данас применљив као одрживо решење у тренутним околностима, бивши премијер је избегао одговор.

  • Немам времена то да коментаришем, моји ставови о томе су познати, све има забележено – поручио је Коштуница.

Одрживо решење

Он је, док је био премијер Србије, предлагао да решење за КиМ буде надгледана аутономија, која представља компромис који искључује све екстремне опције.

  • Надгледана аутономија, за разлику од надгледане независности, сагласна је Повељи УН и Уставу Србије. Тиме би било омогућено Албанцима да у АП КиМ сами управљају својом власитом будућношћу и остварују своје интересе, а с друге стране, Србија би сагласно повељи УН задржала свој суверенитет и територијални интегритет.

Коштуница је истицао свој аргумент да би модел Хонгконга био успешан, одржив и функционалан.

  • Тај предлог о суштинској аутономији у истој мери је животан и обезбеђује стабилно и одрживо решење статуса покрајине – говорио је Војислав Коштуница.

Његов наследник на челу ДСС Милош Јовановић истиче да је Коштуничина идеја била да се у оквиру Србије пренесе одређени број надлежности на приштинске институције.

  • Оне би у одређеним доменима, од којих ниједан не би задирао у суверенитет и територијалну целовитост Србије, могле самостално да доносе одлуке. Али важнија питања као што су спољна политика, финансије и одбрана остали би у надлежности Србије – истакао је Јовановић.

Оставите Коментар