Булевар краља Петра Првог не поседује само назив, већ и лик чувеног краља Ослободиоца, како га је народ назвао због ослобађања Србије у Првом светском рату.

У питању је мурал посвећен краљу Петру Првом Карађорђевићу, један од највећих мурала у Србији. Простире се на 150 метара квадратних, а његово осликавање трајало је чак седам дана.

Насликала га је група независних новосадских уметника 2018. године, на иницијативу Удружења грађана “Буте Добри”, а све у циљу обележавања стогодишњице ослобођења Србије у Првом светском рату.

У близини зграде коју краси овај мурал налазе се и две средње школе, па је сигурно да средњошколци, али и остали суграђани, сада обраћају пажњу на ову велику историјску личност.

Краљ Петар Први Карађорђевић био је краљ Србије од 1903. до 1918. године, након чега је био краљ Срба, Хрвата и Словенаца до своје смрти.

Петар, Карађорђев унук, био је врховни командант српске војске у Балканским ратовима, а 1914. препустио је ту дужност сину због своје старости. У осмој деценији свог живота повлачио се са својом војском преко Албаније у току Првог светског рата.

Пошто је био краљ Србије током периода великих српских војних успеха, у српском народу остао је запамћен као краљ Петар Ослободилац, а такође је познат и као Стари краљ.

Стварањем Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца, што је и остао до своје смрти 16. августа 1921. године.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар