ВЛАДАЈУЋА странка „Грузијски сан“ донела је одлуку да повуче нацрт закона о страним агентима из парламента Грузије у светлу протеста који су у протекла два дана потресали Тбилиси.

 – Као владајућа снага, одговорна пред сваким чланом друштва, одлучили смо да повучемо предлог закона који смо подржали без икаквих предуслова – наводи се у саопштењу на сајту странке.

Како се додаје, странка планира да објасни јавности зашто је било неопходно усвајање закона о страним агентима, због чега ће се одржавати састанци са становништвом широм земље.

 – Грузија ће сачувати мир и стабилност и наставиће достојанствено да се креће ка Европи, што је принципијелни избор друштва – закључила је странка.

Министарство унутрашњих послова Грузије саопштило је да су током протеста који су организовани у центру Тбилисија 7. и 8. марта због закона о страним агентима приведена 133 лица. У протеклом дану приведено је 66 лица због „ситног хулиганизма и неповиновања захтевима полиције“.Такође се наводи да је услед насилног понашања демонстраната око 10 припадника полиције задобило повреде различитог степена.

Грузијски парламент је у уторак усвојио нацрт закона о страним агентима. То је изазвало огромно незадовољство опозиције. У Тбилисију су 7. и 8. марта одржани протести на којима је учествовало неколико хиљада људи. Оба протеста су се завршила у раним јутарњим часовима, а полиција је растеривала демонстранте помоћу сузавца и водених топова. За два дана протеста повређено је око 60 полицајаца.

Оставите Коментар