Председник ће од овог викенда, како су потврдили у Председништву, затражити подршку народа за одбрану земље и почети разговоре са становништвом на југу, највероватније у Врању

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић почиње формирање Народног покрета за државу и намерава да у наредном периоду обиђе све делове земље. У Председништву Србије је потврђено да ће Вучић од суботе затражити подршку народа за одбрану Србије и почети разговоре са становништвом на југу земље, највероватније у Врању.

Насупрот томе, лидер Српске лиге, која је на покрајинском нивоу у коалицији са владајућим СНС-ом, Александар Ђурђев за РТ Балкан истиче значај и, штавише, неопходност формирања Народног покрета за државу.

  • Најава формирања Народног покрета за државу није резултат потребе председника Александра Вучића да појача сопствени или рејтинг своје странке, јер је он свакако висок, већ је то израз Вучићеве жеље да на једном месту окупи све државотворне снаге, неотуђене од народа, са циљем одбране виталних државних и националних интереса у овим, несвакидашње изазовним временима – наводи Ђурђев.

Он поручује да је кључно да се успостави српско-српска толеранција као принцип.

  • Мислим да председник Вучић правилно разуме да је Србији данас потребно једно истински српско становиште које подразумева национално окупљање око косовског завета, али и поруку западним центрима моћи да Србија има снаге и енергије да води сопствену, српску политику, да се одупре западним ултиматумима, и да се не одрекне пријатељства и сарадње са, за нас важним земљама попут Русије – објашњава лидер Српске лиге.

Ђурђев напомиње да је посебно важно да се и Српска православна црква укључи у решавање постојећих проблема као озбиљан и државотворан чинилац.

  • Уверен сам да ће председник Вучић разумети да један овако велики и важан национални подухват, попут формирања Народног покрета за државу, мора имати и процрквени сентимент. И он и покрет и цела Србија морају остати достојни поруке блаженопочившег патријарха српског Иринеја – да се за одбрану Kосова и Метохије боримо као лавови – поручује Ђурђев.

Kонтинуитет

Ова вест само је потврда онога што је Вучић најавио средином септембра прошле године. Он је тада рекао да би у наредних шест месеци требало да буде формиран „велики државотворни и национални покрет за опстанак и напредак Србије“.

  • Морамо да подигнемо главу и глас за нормалну и снажну Србију, која ће да брине о себи, а не о другима, и да се супротставимо свим овим тешким болестима које су у политичком смислу опхрвале наше друштво – рекао је тада Вучић.

Он је као једну од кључних замисли навео обрачун с криминалом у власти.

  • То је једна од најважнијих ствари покрета за Србију који ћемо да правимо. Апсолутно је најбитније да не буде тих који су се обогатили, који су богати као оберкнезови – изјавио је Вучић 25. септембра прошле године у обиласку Власотинца.

Управо овај сегмент помиње и политички аналитичар Дејан Вук Станковић, који за Kурир каже да ће проверени људи бити у првом плану новог покрета.

  • Од покрета се може очекивати да ће наставити доминацију СНС у бирачком телу, барем у његовој почетној фази, јер се може претпоставити да ће Вучић повести са собом проверене, искусне и надасве некорумпиране припаднике те странке, тачније ставиће их у први план. Kо ће још покрету приступити, отворено је питање. Чини ми се и да ће бити и политичко-идеолошког континуитета. Дакле, донекле медијски ретуширан „цатцх алл“ приступ (у преводу: ухвати све, прим. аут.), без идеолошких догми, уз ефектну кампању која ће бити базирана на комуникацијским вештинама и харизми председника Србије. У предвидивој будућности неће имати озбиљног конкурента, упркос гласној и амбициозној опозицији – оцењује Станковић.

Масовност

Социолог Владимир Вулетић објашњава за Kурир да нови покрет наговештава и има за циљ масовну активацију становништва.

  • Нови покрет је пре свега одговор на чињеницу да СНС не може да се носи са свим притисцима који су свуда око нас, долазе и изнутра и од споља. Сам председник има несумњиву подршку, што се показало на изборима. Овај покрет је логичан и очекиван потез и његовим оснивањем ће почети нова епоха у политичком животу Србије. После десет година рада СНС нешто се морало урадити јер, у противном, поставља се питање каква би била политичка стабилност. Нови покрет је свакако искорак ка тој стабилности. Шта све то подразумева и какви ће, у контексту свих притисака, потези бити повлачени, остаје да се види. Мора се на известан начин активирати народ. Без активне подршке становништва не може један човек или једна партија да ради, а да остали гледају, ћуте и чекају да нешто падне с неба – сматра Вулетић.

Оставите Коментар