Пре неколико дана појавио се фантомски списак припадника жандармерије поред чијих имена су написане и наводне радње којима се крсе закони. Спискови нису званични нити је било какав списак такве форме био у плану што је МУП и потврдио.

Они који су имали прилике да виде ове спискове, а многи јесу, могли су да се увере да ти спискови нису продукт врха МУП-а како се то у почетку представљало, нити су спискови за отказе како је у старту пренешено припадницима жандармерије.

Сада се више не поставља питање ко је те спискове направио, већ за чији интерес је то урађено. Оно што сви знамо, јесте чињеница да жандармерија обавља најтеже послове. Знамо и да ова јединица има одличне припаднике који су се од оснивања доказали као врхунски полицајци. То је наса јединица број један када искрсне неки озбиљнији безбедносни проблем. Па зашто онда неко покушава да такву јединицу оцрни некаквим списковима? Kоме то иде у прилог?

Ако само мало размислимо, биће нам јасно све. Народ воли жандармерију. Они су наш понос, наш први бедем одбране Српства. И сада је неко одлучио да их злоупотреби! Врло је вероватно да ови спискови имају и неку политичку позадину. У кухињи у којој су осмишљени ови фантомски спискови, мислили су да ће овим списковима узбунити најјачу јединицу која би можда могла да се побуни против министра и целокупне власти. Направили су спискове, разгласили по јединици да спискови постоје, и тиме створили немир у жандармерији. На списковима су и старешине, и они који су већ у пензији, али свакако људи од утицаја и поштовања. Вероватно су идејни творци ових фантомских спискова имали идеју да ће они одмах да подигну јединицу и да направе побуну, а народ, народ воли своју жандармерију, подржао би ту побуну. Међутим, једну ствар су заборавили. Припадници жандармерије нису глупи ни наивни. Паметнији су од оних који покушавају да их нахушкају на зло.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА најоштрије осуђује покушај злоупотребе жандармерије и прављење фантомских спискова на којима су имена људи који вероватно поштено и сасвесно обављају свој посао. Сматрамо, да они који су ове људе покушали да оцрне и искористе за своје потребе, морају што пре да буду идентификовани и изведени пред лице правде.

Стеван Ђокић
Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА

Leave a Reply