Одлука Саудијске Арабије да смањи производњу нафте у оквиру споразума ОПЕK+ помаже Русији у специјалној војној операцији у Украјини, пише Wасхингтон Пост.

Лист наводи да учешће Ријада и земаља Персијског залива у споразуму иде на руку Москви, која је заинтересована за високе цене енергената.

„Ова акција не само да ће створити економске ризике за САД и Европу, већ ће им и отежати спровођење планиране горње границе цена за извоз руске нафте, која треба да ступи на снагу у децембру.“

„Све то може само помоћи Русији да настави специјалне војне операције у Украјини“, наводи се у издању.

Аутори чланка сматрају да одлука чланица ОПЕK+ указује на њихову пристрасност према Москви. Истовремено, по њиховом мишљењу, амерички председник Џо Бајден није успео тако што није успео да убеди престолонаследника Мохамеда бин Салмана Ал Сауда да почне да производи више нафте усред раста цена горива.

„Овај неуспех спољне политике председника Бајдена задао је ударац Сједињеним Државама и њиховим савезницима на неколико фронтова ођедном“, пише WП.

Раније су се земље ОПЕK+ договориле да од новембра смање производњу нафте за два милиона барела дневно, а као референтну тачку узму нивое производње договорене за август. Организација је своју одлуку образложила неизвесношћу око глобалне економије и прогнозама за тржиште нафте. Упркос растућој енергетској кризи у Европи и расту цена енергије у другим регионима света, овај корак су подржали сви учесници у договору.

Оставите Коментар