ПРАКТИЧНО цело жито које је било извезено из Украјине завршило је у земљама ЕУ, саопштио је председник Русије Владимир Путин на Источном економском форуму који се одржава у Владивостоку.

Он је напоменуо да је Русија, заједно са Турском, учинила све да украјинско жито буде извезено.

– Резултат: Ако изузмемо Турску као земљу посредника, онда се све, скоро све жито које се извози из Украјине, шаље не у земље у развоју и најсиромашније земље, већ у земље ЕУ. У оквиру Светског програма за храну УН, који и предвиђа пружање помоћи онима државама којима је то најпотребније, била су натоварена само два брода. Наглашавам, само два од 87. У њима је било извезено 60.000 од два милиона тона. Само три одсто је било послато у земље у развоју – рекао је Путин.

– Можда би требало ограничити извоз пшенице из Украјине, о томе ћу се посаветовати са (Реџепом) Ердоганом – додао је он.

Како је истакао, најсиромашније земље губе приступ основним намирницама јер их развијене земље купују, њихова куповина у великим количинама изазива раст цена, рекао је руски председник Владимир Путин.

Запад мисли само на своје интересе, баш га брига за жеље земаља у развоју, истакао је Путин и додао: „Он их је преварио и напустио са извозом жита из Украјине, али Русија наставља свој посао, како би циљеви били испуњени“.

По његовим речима, 345 милиона људи већ пати од недостатка хране, што је 2,5 пута више у поређењу са 2019. годином.

Оставите Коментар