Амерички председник Џо Бајден, као и сви живи бивши председници САД, са изузетком Доналда Трампа, директни су потомци робовласника, преноси Ројтерс, позивајући се на сопствену генеалошку студију америчке политичке елите.

Према студији, директни потомци колонијалиста који су поседовали црне робове су најмање 100 чланова прошлог конгреса, што је најмање 8 одсто демократа и 28 одсто републиканаца.

Ова група нарочито укључује истакнуте политичаре као што су републикански сенатори Мич Меконел и Линдзи Грејем и демократска сенаторка Елизабет Ворен.

Бајден и сви живи бивши амерички председници осим Доналда Трампа такође су директни потомци робовласника: Џимија Kартер, Џорџа В. Буш, Бил Kлинтон и Барак Обама.

Трампови немачки преци по оцу емигрирали су у Сједињене Државе на прелазу из 19. у 20. век, а његова мајка Мери Ен Маклеод стигла је у Америку из Шкотске тек 1930. године.

Агенција напомиње да је покушала да добије коментаре о робовласничкој прошлости, идентификованој у генеалогији више од 100 савремених америчких лидера.

Запослени у агенцији контактирали су сваког од 100 конгресмена и 18 председника, гувернера или судија, пружајући документе који потврђују њихову везу са претком који је поседовао робове.

Ниједан од 118 лидера, пренео је Ројтерс, није оспорио налазе да је бар један од њихових предака поседовао робове.

Агенција је добила одговоре од 24 посланика од 100. Још девет је рекло да немају коментар. Преосталих 67 није одговорило.

Друштвена институција ропства постојала је у британско-америчким колонијама и у Сједињеним Државама од 1619. до 1865. године.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар