Генерал Сергеј Суровикин, заменик команданта руских војних операција у Украјини, знао је да вођа плаћеника Јевгениј Пригожин планира побуну против московског војног врха, пише Њујорк Тајмс.

НYТ се позива на америчке званичнике упознате с америчким обавештајним подацима о Пригожиновој побуни те наводи да су званичници „покушавали да сазнају је ли генерал Сергеј Суровикин, бивши врховни руски командант у Украјини, помогао у планирању Пригожинових акција прошлог викенда“.

Пригожин је у уторак одлетео у егзил у Белорусију према споразуму којим је окончана кратка побуна Вагнерових бораца током викенда, док је председник Владимир Путин хвалио своје оружане снаге за спречавање грађанског рата.

НYТ је известио да су амерички званичници такође рекли да постоје знакови да су и други руски генерали можда подржали Пригожина.

Суровикин, којег су руски медији прозвали „генерал Армагедон“, у октобру је постављен на чело операција у Украјини, али је у касније руски министар обране Сергеј Шојгу именовао начелника Главног штаба Валерија Герасимова да надгледа акције, а Суровикин је постао његов заменик.

Пре покретања побуне Пригожин је беснео и против Шојгуа и Герасимова, оптужујући их за неуспех рата и недостатак подршке војске за Вагнерове борце.

Суровикин је позвао Вагнерову групу да одустане од побуне против војног вођства и врати се у своје базе непосредно пре него што је Пригожин повео борце на такозвани „марш за правду“ према Москви.

Оставите Коментар