Процурили поверљиви амерички документи открили су да у Украјини постоји драстичан недостатак западног наоружања, пре свега муниције и противваздушних система, преноси „Вашингтон пост“.

Откривени документи износе изузетно детаљне информације о стању на украјинском фронту крајем фебруара и почетком марта ове године, у тренутку када је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је количина муниције коју Украјина троши „много пута већа“ од оне коју њени спонзори производе.

Украјински западни савезници већ неко време покушавају да пронађу додатну муницију како знају и умеју, тражећи је од Јужне Кореје до Источне Европе и Централне Азије, наводи вашингтонски лист. Они покушавају и да повећају домаћу производњу, свега неколико недеља пре најављене украјинске офанзиве.

Недостатак противваздушних система такође представља велики проблем за Кијев. У једном од америчких докумената пише да ће „способност Украјине да користи ПВО средњег домета бити потпуно умањена до 23. маја. Украјина може да издржи још два или три таласа руских удара“, наводи „Вашингтон пост“.

Реч је о документима који су били намењени највишим званичницима Пентагона, као и за још стотинак других запослених у америчком Министарству одбране. Министарство правде ће истражити како су ти документи доспели у јавност.

Након те суморне процене, и још увек суочени са опасношћу у којој се Украјина налази, Сједињене Државе и савезници из НАТО-а пожурили су влади у Кијеву доставе већи број система противваздушне одбране.

Цурење информација изазвало је бес код украјинског војног и политичког руководства, које је покушало да прикрије лоше стање у ком се налази њихова војска када је реч о недостацима муниције, наводи „Вашингтон пост“. Један неименовани званичник „показао је забринутост да би у будућности могло доћи до још цурења информација“.

Многи западни званичници описали су најављену украјинску офанзиву као „преломни тренутак“ који би могао да одреди наставак сукоба у тој земљи.

Иако у Пентагону тврде да Украјини шаљу „шта им треба када им треба“, процурили документи показују да је ситуација на терену драстично другачија. Они показују да ПВО система које је Кијев добио од запада има мало, као и да често нису у стању да се на адекватан начин супротставе руским ракетним ударима.

Документи откривају да би украјински системи СА-11 могли да остану без муниције до 13. априла, системи америчке производње НАСМАС до 15. априла, а системи СА-8с до маја ове године. У њима се Украјини препоручује да „приоритет стави на гађање руских авиона и хеликоптера“, док би муницију требало штедети када је реч о дроновима.

Портпарол украјинске авијације пуковник Јуриј Игњат признао је да његова земља има ограничене залихе муниције совјетске производње, као и да ће муниције која се производи у Русији „пре или касније понестати“.

Док је противваздушна одбрана са обе стране ограничила употребу ваздушних снага у сукобу, документи откривају последице потенцијалног украјинског губитка муниције.

Према наведеним информацијама, руски авиони могли слободније да се крећу и изводе ударе, њихови ракетни удари били би директнији, а авиони би могу да играју значајнију улогу у нападима на трупе током контраофанзива, наводи „Вашингтон пост“.

Укратко, уколико Украјина остане без муниције за противваздушне системе, руска авијација би лако могла да успостави потпуну ваздушну супериорност.

Детаљи у документима такође наглашавају рањивости у случају ограничене противваздушне одбране у конвенционалном рату: војска мора да направи избор које ће циљеве штити а које не.

Документи илуструју како значај противваздушне одбране, тако и чињеницу да је једноставно нема довољно, рекао је директор пројекта за одбрану од ракета у Центру за стратешке и међународне студије Том Карако за „Вашингтон пост“.

„То је увек ограничено, коначно. У неким аспектима, невероватно је да су Украјинци имали довољно капацитета да се одрже до сад.“

„Ваздушна одбрана не може да победи у овом сукобу“, рекао је Карако. „Али њено одсуство би га могло изгубити.“

Украјини недостаје и муниција за артиљерију

Документи откривају и да Кијев има проблема и са муницијом за артиљерију. Процењује се да Украјинска војска сваког дана испали око 7.700 граната, односно по једну сваких 6 секунди.

Западне земље су до сада Кијеву послале више од милион граната, али су њихова складишта и даље константо на ивици да буду празна. Без редовних испорука, Украјина би вероватно остала без артиљерије за свега неколико дана, пише „Вашингтон пост“.

Пентагон је украјинске трупе упозорио да буду штедљивији са артиљеријском муницијом, у исто време изражавајући наду да ће „новообучени војници и оклопна возила Украјинцима омогућити да буду агресивнији у борбама на тлу“.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар