Русија с правом важи за једног од највећих купаца злата на свету. Према званичним подацима, Москва је почетком марта имала резерву од 2.300 тона племенитог метала, процењену на скоро 120 милијарди долара.

Што се тиче девизних резерви, удео злата у њима је 21-22%, што је врло висок показатељ.

Међутим, пре неки дан, Централна банка Руске Федерације најавила је заустављање куповине племенитих метала на домаћем тржишту од 1. априла.

Кинески аналитичар показује два разлога за доношење такве одлуке од стране руског руководства.

Тренутно је цена злата достигла веома висок ниво. У вези са тим, став Москве да прекине са улагањем у њега изгледа потпуно логичан.

С друге стране, примећује аналитичар, количина руских златних резерви достигла је изузетан ниво да једноставно нема потребе повећавати је.

Истовремено, тренутне цене нафте не дозвољавају Русији да троши новац на куповину драгоценог метала.

Западни стручњаци такође су скренули пажњу на “златни преокрет” који су учиниле руске власти, у оквиру којег ће почети да продају акумулиране резерве на иностраном тржишту.

Такође се напомиње да је Москва одабрала идеалан тренутак за то, пошто је пандемија коронавируса значајно повећала популарност племенитих метала.

Аналитичари међутим указују на нешто скривено, што упућује на то да Русија спроводи хируршки прецизно план обарања америчке привреде, за почетак, уништењем виталне америчке привреде, извлачење нафте из шкриљаца.

Овај део америчке привреде, иначе веома важан, није у стању да се одупре руском нападу у шта се не својом вољом уплела и Саудијска Арабија, а што ће резултирати пропашћу и САД и Арабије.

Сада аналитичари подсећају да је Русија куповала злато читаве протекле деценије. Из тога извлаче закључак да је ово руско-кинески план од пре више од деценије, јер се у исто време са златним резервама спремала и Кина.

Позадина свега је не само обарање америчке нафтне индустрије него долара као крајњег циља.

Да је Амрика у мат позицији сведочи и чињеница да убрзано купује нафту од Русије, што изазива бес целе Европске Уније којој су САД завеле санкције управо због сарадње са Русијом.

Шта више, Руси венецуеланску нафту препродају Америци која је приморана да ћути, из врло простог разлога, америчка нафта има недостатак да би била погодна за прераду недостаје јој венецуеланска нафта ради мешања.

Ствар је јасна, Америка нема ресурсе да се у исто време бори против два гиганта Русије и Кине, а ЕУ нема капацитет за било шта, ни за војни ни за економски окршај.

Експерти знају једну ствар коју вам још нису рекли, Европска Унија чека победника из овог рата да му се придружи.

Оставите Коментар