Услед пандемије коронавируса људи прикупљају разне залихе јер се припремају за неколико дана или недеља изолације. Тако на полицама продавница широм света нестају средства за дезинфиекцију, брашно и батерије, али и тоалет папир.

Зашто баш тоалет папир? Четири стручњака за World Economic Forum дала су своје мишљење зашто сви купују баш то.

  • Тоалет папир симболизује контролу. Користимо га за поспремање и чишћење, као и за телесну функцију која је још табу. Када људи слушају о коронавирусу, боје се да губе контролу, а тоалет папир је начин на који могу да имају контролу над хигијеном и чистоћом. Људи нису заинтересовани за замене будући да су полице продавница још пуне папирнатих убруса и марамица. Медији су донекле одговорни за то какве поруке о вирусу шире у јавности. Док је искреност око озбиљности стања кључна, стварање хистерије и промовисање непримереног понашања далеко је од идеалног – сматра Ники Едвардс са Факултета за јавно здравство и социјални рад у Квинсленду.
  • Мислим да куповина тоалет папира има везе с тим како људи реагују на стрес – желе елемент комфора и сигурности. За пуно Западњака одвратно је чишћење без тоалетног папира. Мислим да је ту и прагматични елемент. Тоалет папир је производ који заузима пуно простора, дакле нешто чега у нормалним околностима људи баш и немају у великим количинама. Пуно људи користи тоалет папир као марамице па вероватно мисле да ће им требати уколико буду имали грип или симптоме сличне грипу. Гомилање папира је и релативно јефтин подухват па људи мисле да раде нешто корисно када се осећају угрожени – рекао је Брајан Кук са Универзитета у Мелбурну.

Његов колега Дејвид Севиџ са Универзитета у Њукаслу сматра да је тоалет папир „савршен производ“. – Не може се покварити и један је од неколико производа које можете да нагомилате, али знате да ћете их некада искористити. Не знам засигурно, али сумњам да већина купује тоалет папир само када су при крају, што би могао да буде проблем ако треба да останете у изолацији на две недеље. Мислим да се ради о процесу припреме јер сам видео да га недостаје по свим полицама – сматра професор.

  • Мислим да је овде неколико фактора у игри. Људи не гомилају само залихе тоалет папира. Пуно је тога распродато, попут заштитних маски и средстава за дезинфекцију, а добро се продаје конзервирана храна и она храна која се спорије квари. Уплашени су и стварају залихе. Људи купују шта им је потребно и једна од тих ствари је тоалет папир. Мислим да примећујемо његов недостатак на полицама јер се ради о великим паковањима која заузимају пуно простора. Када је у супермаркетима распродат мали предмет попут средства за дезинфекцију, то нам није необично јер остави малену рупу у полици која је обично привремено попуњена неким другим оближњим предметом. Али ако нестане тоалет папира, на полицама настане велики празни простор који се не може тако лако заменити другим стварима. Други разлог због којег можда примећујемо недостатак тоалет папира је тај што нема добрих замена. Ако у супермаркету нема одређеног састојка за вечеру, увек можете да купите нешто друго или смислите потпуно другу вечеру. Али ако нема тоалет папира, то је фрустрирајуће за свакога. Наравно, постоје марамице или папирнати убруси, али то није баш исто, није ли? – изјавио је Алекс Расел с Факултета за здравље, медицинске и примењене уметности у Квинсленду.

Оставите Коментар