Грчка је известила о низу инцидената са турском обалском стражом у уском пролазу између источног грчког острва Лезбос и турске обале, у условима генерално затегнутих односа између два суседа и НАТО савезника.

Грчка обалска стража је саопштила да су се три инцидента догодила јутрос североисточно од Лезбоса, острва на главној рути кријумчарења миграната из Турске у Грчку, преноси агенција АП.

Наводи се да су два турска брода пратила или гурала чамце који су превозили мигранте према грчким територијалним водама.

„Грчка обалска стража јутрос је известила о вишеструким инцидентима турске обалске страже и морнарице који прате мигрантске чамце до границе Европе, у покушају да изазову ескалацију са Грчком“, рекао је грчки министар за миграције Нотис Митарачи.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У другом инциденту на истом подручју, грчка обалска стража је саопштила да је турски брод обалске страже пратио чамац са мигрантима према грчким територијалним водама и да није одговорио на „поновљене позиве за комуникацијом“.

Турска и Грчка се већ дуго међусобно оптужују у вези с питањима миграција.

Турска обалска стража, као и бројне организације за избегличка права и групе за помоћ, оптужиле су грчку обалску стражу за илегалну депортацију миграната. С друге стране, Грчка тврди да Турска активно подстиче и прати мигранте који желе илегално да уђу у Грчку.

Оставите Коментар