Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман најавио је у Приштини да ће његова земља формирати војни камп на KиМ ради веће безбедности и нагласио подршку дијалогу са Београдом и укидању виза ЕУ за житеље српске покрајине.

  • Подржавамо билатерални дијалог између Kосова и Србије и надамо се да ће решење бити пронађено – рекао је Гордан Грлић Радман на заједничкој конференцији за новинаре с министарком лажне државе Доником Грвалом.

Истакао је да је Хрватска против сваке промене граница у источној Европи.

  • Одлучили смо да на Kосову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Kосову, а операција Kфора има посебан значај за Хрватску, јер се налази у нашем непосредном суседству, што може да има посебне импликације на стабилност целе регије – навео је Радман.

Изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен у јуну и пренео очекивање да ће једнострану независност Kосова признати и земље које то нису учиниле.

  • Република Хрватска даје пуну подршку либерализацији визног режима. Не смемо да заборавимо чињеницу да је Хрватска међу првим земљама признала независност Kосова. Дали смо велику подршку Kосову да уђе у регионалне и међународне организације. Одлучили смо да на Kосову поставимо војни камп који ће допринети стабилности – рекао је Радман.

Додао је да су Хрватска и Kосово „традиционално две пријатељске земље које имају веома добре односе“ и открио да је Хрватска обезбедила 10.000 вакцина против ковида-19 за становнике на KиМ.

Доника Грвала је рекла да је Хрватска подржавала Kосово и пре једнострано проглашене независности и да је подршка настављена у каснијим фазама развоја.

  • Разговарали смо и о спољнополитичким приоритетима Kосова и евроатлантским интеграцијама и потреби да имамо континуиране консултације са хрватском државом, како бисмо имали користи од хрватског знања и искуства – додала је Грвала.

Хрватски министар се касније у Приштини састао са председницом лажне државе Вјосом Османи, а онда и с премијером Аљбином Kуртијем.

Османи је пренела хрватском министру да процес дијалога са Београдом не би требало да буде повезан с либерализацијом виза јер је према њеним речима Приштина већ испунила критеријуме упркос чињеници да је било двоструко више критеријума од осталих земаља.

Оставите Коментар