БИВШИ ирачки председник Садам Хусеин знао је да ће бити осуђен на смртну казну, али није показивао забринутост ни страх, рекао је његов тадашњи адвокат Мохамед Муниб за РИА Новости на годишњицу погубљења лидера арапске републике.

Хусеин је погубљен 30. децембра, након америчке инвазије која је почела под изговором да Ирак има оружје за масовно уништење, што се испоставило као неистина.

– Он је од самог почетка знао да је све већ одлучено, да желе његову главу и не желе да чују никакве примедбе – рекао је Муниб.

Адвокат открива и занимљив податак, да је Садам Хусеин до самог краја сматрао Иран за свог главног непријатеља.

– Никада нисмо осетили да се нечега плаши, ни у његовом погледу, ни у његовим речима, ни у питањима која је постављао. Говорио је као дипломирани правник, и разјаснио је неке правне ствари, знајући да суд није био легалан. Разоткривањем тог преварантског процеса он је изазвао поштовање – додао је Муниб.

Инвазија на Ирак од стране међународне коалиције предвођене Америком догодила се 2003. године. Под изговором борбе против међународног тероризма и потраге за оружјем за масовно уништење, западна алијанасе је свргнула и погубила председника Садама Хусеина.

Бивши ирачки лидер успео је да се крије од Американаца око шест месеци, али је у децембру 2003. године ухваћен у близини родног Тикрита. Суд је Хусеина прогласио кривим и осудио на смрт вешањем 5. новембра 2006. године.

Оставите Коментар