Флорин Патричиој, је одложио НАТО операције на 7 сати блокирајући НАТО воз са 19 вагона код места Пјелешти. Потпредседник Покрета Румуна Србије Александар Балан тражи да се његовом сународнику да одликовање за херојски потез.

Румун који се супротставио НАТО-у (Фото: Screenshot)
Румун који се супротставио НАТО-у (Фото: Screenshot)

“Флорин Патричиој, познат је у Румунији као човек који је спрао срамоту са румунске владе и одложио бомбардовање Србије за бар 7 сати и зауставивши возну НАТО композицију од 19 вагона у малом месту Пиелести код Крајове.Он каже да је то урадио из љубави за херојским српским народом кога много цени и да се у ниједном тренутку није уплашио док су на њега урлали разјарени НАТО командати , нудили му мито и претили на сав глас. Мирно је сачекао четири сата да дођу цариници и представници Владе са одговарајућим документима, тако је био научен јошу Чаушесково време кад је Румунија биле водећа војна и економска сила истока са којом се нису играли” каже Балан и истиче да је Србија дужна Патричиоју.

Румунија није учествовала у бомбардовању нити дала војнике за ту криминалну операцију, Румунија и данас одбија да призна илегалну државу Косово. Румунски полицајци су касније учествовали у мисији УНМИК полиција на Косову, познат је инцидент кад су на демонстртацији Самоопредељења у Пристини убили два Албанца и због тога никад нису били омиљени на Косову зато сто су православци наклоњени српском народу- објашњава потпредседник покрета Румуна Србије односе Србије и Румуније по питању Косова.

Александар Балан (Фото: Facebook)
Александар Балан (Фото: Facebook)

Као потпредседник Покрета Румуна Србије , предлажем да се Флорин Патричиоју одликује орденом председника Србије за заслуге и љубав коју је показао према Србији. Исто као што су одликовани Француз Арно Гујон и многи други који су својим херојским деллима показали изузетну храброст и хуманист, каже Балан.

Извор: dnevnagazeta.rs