Шеф украјинске војне обавештајне службе генерал Кирил Буданов оптужио је Русију да је наводно „концентрисала“ више од 92.000 војника у близини границе са Украјином и да се „спрема да је нападне“ крајем јануара или почетком фебруара.

„Такав напад ће вероватно укључивати ваздушне, артиљеријске и тенковске нападе на истоку, који ће бити праћени ваздушно-десантним нападима у Одеси и Мариупољу“, оценио је генерал.

Према његовим речима, за „инвазију“ на Украјину биће коришћена и територија Белорусије. Буданов је дошао до таквог закључка након руско-белоруских вежби „Запад 2021“ које су одржане ове године.

Он је у интервјуу за „Милитари тајмс“ такође навео да ће последице хипотетичког напада бити по Украјину разорније од оружаног сукоба у Донбасу.

Раније је телевизија „Си-Би-Ес њуз“ јавила да су амерички обавештајци упозорили европске савезнике на могућност руског „напада“ на Украјину у зависности од почетка хладног времена.

С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Запад вештачки распирује хистерију тиме што упозорава на могућу припрему руске „инвазије“ на Украјину и да Кремљ не искључује покушаје провокација у циљу оправдања навода западних земаља.

Амерички медији у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. С тим у вези, портпарол председника Русије рекао је да Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар