Након што је Реџеп Тајип Ердоган изнео низ оптужби на рачун Рамуша Харадинаја, позивајући Албанце да протестују против њега, турска штампа је почела да се бави ликом и делом Харадинаја. Како преноси приштински “Зери“, реч је о медијима који су блиски Ердогану, па се у турском листу “Јени Акит“ појавио “портрет“ Рамуша Харадинаја.

“Њега у косовском парламенту зову “пијанац“ зато што се опија и познат је по скандалима“, пише турски лист “Јени Акит“. Такође, према писању овог листа, помиње се и његов недавни боравак у Швајцарској поводом новогодишњих празника где је потрошио 68 хиљада евра, а ко је то платио, не зна се, док остали Албанци са Космета живе у сиромаштву.

“Кад су га питали на који начин је стекао своју кућу, он је рекао да је саградио са ратним друговима. Његова друга кућа је дата у закуп једној турској приватној клиници за шест хиљада евра месечно. Харадинајева породица се лечи у приватним болницама, док остали грађани Косова не могу да добију лечење у државним установама.“, наводи се у тексту. Даље, спомиње се чињеница да Харадинај никада није освојио више од десет одсто гласова, али да је ипак 2004.године успео да постане премијер, као и да од септембра прошле године поново врши исту функцију, и да га је “обузело лудило“. У тексту се посебно ставља нагласак на чињеницу да је “Косово обучено од стране турске тајне службе“, али да се деца појединих албанских лидера школују у Гуленовим школама. Међу њима су деца Кадрија Весељија, један од синова Рамуша Харадинаја, Ђини, деца министра економије Бесима Бећајта. Посебно се скреће пажња на чињеницу да се Харадинај не изјашњава као муслиман, пошто је својевремено у једном интервијуу говорио о свом односу према вери.

“Ја сам рођен као муслиман, али не знам зашто сам муслиман. Никад у животу нисам био у џамији.“, рекао је он тада, што је изазвало бурне реакције међу муслиманима на Космету и у Албанији. Подсећања ради, то није његов једини сукоб са исламским верницима, јер се прошле године у албанским медијима могла видети фотографија на којој са пријатељима обележава Курбан бајрам уз алкохол.

Из турског листа “Јени Акит“ поручују да ће се у наредним бројевима бавити Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Енвером Хоџајем, као и да “Косовари воле Ердогана зато што је изјавио да је Косово Турска, а Турска Косово, приликом посете Призрену 2013.године“.

Шта је Харадинај одговорио Ердогану?

“Нисам се мешао у послове Турске, послови на Косову ће се вршити без њиховог питања, не познајем развој догађаја тамо. Грађани Косова нису будале и знају да расуђују. У мојој кући дешава се нешто нејасно, тврдим да сам поступио у складу са законом.“, било је све што је рекао поводом Ердоганових оптужби на његов рачун, преноси РТВ “Дукађини“.

М. Ћурчић

Извор: vidovdan.org