Лидер ванпарламентарне Либерално демократске партије, Чедомир Јовановић, изјавио је на округлом столу о нормализацији односа Београда и Приштине, незванично, да Београд жели да узме север у замену за признавање косовске независности.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

– Видим да се променила реторика, расположење у којем је сада друштво које није способно да разуме реалност. Није више проблем да председник каже да се састао са Тачијем, не верујем у односе који се заснивају на особама. То је претња за Косово – навео је Јовановић и изразио задовољство што има могућност да борави у Приштини.

– Имао сам прилику да разговарам са политичарима и младима који су долазили у Београд, али не овде у Приштини. Много смо грешили, било би боље да је Србија раније имала разумевања за косовски проблем- рекао је Јовановић.

Према његовим речима, оно што је другачије је ситуација у свету и ми, како је рекао, треба да мислимо о нашим проблемима.

– Нисам срећан што нема простора за разговор јер смо изгубили доста простора за маневрисање. Често сам говорио да Србија и Косово у дијалогу морају да се суоче са проблемима. Видео сам Вучићев интервју и подржао бриселски споразум и дијалог, јасно је да имамо различита мишљења – рекао је он.

Портал наводи да је Јовановић критиковао Београд због онемогућавања косовских каратиста да учествују на Европском првенству у Новом Саду.

– Ми разговарамо са Приштином а каратисти не могу да уђу у Србију због државе коју представљају. Посебан је проблем када Србија прихвата Шешеља, то је проблем у мом друштву. Нисам срећан због тога и данас не можемо рачунати на то да ће се сви укључити у решавање проблема које смо сами направили – рекао је Јовановић, пренео је приштински портал.

Он даље каже да не зна зашто „Србија наставља да игнорише чињеницу да је Косово независна земља“.

– Међусобно признање није реално и српском друштву не треба то наметати. Ви говорите о међусобном признању, али шта жели Београд? Он нешто жели, али то не може да каже – рекао је Јовановић и додао „Дајте нам север Косова и ми ћемо признати вашу независност. Међутим ово није званични концепт српске политике“.

Енвер Хоџај је рекао да цени његову посету у време када је, како је рекао, Србија донела одлуку о заустављању косовских спортиста и посланика.

– Ценим твоје ставове. Желим ти добродошлицу у време када је Влада Србије зауставила наше спортисте и учешће тројице косовских посланика који су били позвани од стране посланика Србије – рекао је он.

Хоџај каже да је историјско размишљање у Србији препрека томе да завршетак процеса дијалога буде признавање.

– Проблем између Косова и Србије није признавање документата, већ српско историјско мишљење о Косову које спречава то да коначни споразум буде закључен признањем – рекао је Хоџај, пренела је Гзет.

Извор: telegraf.rs / Бета