Немачка и Шпанија озбиљно су заратиле због дијалога Београда и Приштине. Берлин одбија да шпански шеф дипломатије Жозеп Борел води бриселске преговоре јер његова земља не признаје лажну државу Kосово и тражи да посредник буде Немац.
Kако преноси Радио Слободна Европа све је извесније да ће ЕУ именовати посебног изасланика који ће се бавити искључиво процесом нормализације односа Београда и Приштине. Позивајући се на изворе из немачке владе, тврди се да Берлин инсистира да посредник у дијалогу буде Немац. Немачка се противи томе да Жозеп Борел, као наследник Федерике Могерини на месту шефа европске дипломатије, води дијалог јер долази из Шпаније, која није признала лажну државу Kосово.

Према овим наводима, тако би се „амортизовао“ процес који је досад водила Могеринијева, који је како тврде у Берлину, неизбежно водио ка размени територија.

– У случају да Европска комисија одлучи да именује специјалног изасланика, особа на тој функцији би требало да буде из Немачке. У тенутку када се покрене иницијатива, немачка влада ће инсистирати да посредник у дијалогу (тзв.) Kосова и Србије буде њен представник.

Садашњи шпански и будући европски министар иностраних послова Жозеп Борел долази из земље која не признаје Kосово, око чега је и лично критичан. После именовања на чело ЕУ дипломатије, Борел је због учешћа (тзв.) Kосова напустио састанак шефова дипломатије ЕУ и Западног Балкана у Хелсинкију. Без обзира на то што ЕУ тврди да је статусно неутрална према Kосову, дипломатски извори сматрају да је Борелова позиција као посредника у дијалогу веома деликатна – наводи Радио Слободна Европа.

Да Берлин одбија да Борел води дијалог Београда и Приштине, потврђује и Тоби Вогел, стручњак Савета за политику демократизације.

– Дијалог не треба да надгледа личност из земље чланице ЕУ која не признаје Kосово. Изасланик треба да буде из земље која има утицај на Западном Балкану. У тренутку кад Британија одлази из ЕУ, а Француска је одлучила да постане скептична према проширењу, преостаје да то буде неко из Немачке – објашњава Вогел.

Kоментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Павић каже да је Немачка незадовољна што еродира међународна подршка самопрокламованој независности Kосова.

– Именовање Борела за комесара ЕУ за спољне послове, али и изјава чешког председника да ће се заложити за преиспитивање признање Kосова доводе у питање да је то „сврђено питање“ – истиче Паић.

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународних односа, оцењује да Немачка жели да покаже да се увек пита за све у Европској унији, иако је очигледно да јој је утицај све мањи.

– Наравно да је Берлин ипак и даље јак и не треба имати лоше односе са економски моћном земљом – подвлачи Денђаски.

Оставите Коментар