Највећи део администрације амбасаде Сједињених Америчких Држава у Црној Гори боравио је у суботу у Никшићу на црквено-народном Сабору, сазнаје портал Српско уједињење. Комплетно конзуларно представништво, од конзула па редом, и обавештајци-достављачи ноншалантно су се “инфилтрирали“ међу вернике Српске православне цркве, потврђено је порталу Српско уједињење из више извора.

Они су прецизно “снимили“ одлучност чланова Српске православне цркве да бране светиње и супротставе се намери да се усвоји нови предлог Закона о слободи вероисповести.

Портал Српско уједињење ексклузивно сазнаје да је препорука обавештајаца, конзуларних радника “прерушених“ у “посматраче“ Сабора и осталих из персонала амбасаде да амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке током седмице преговара и са Милом Ђукановићем и Амфилохијем Радовићем.

Интерес америчке амбасаде свакако јесте да се црквени објекти истргну из руку Српске цркве, како би се и тај последњи традиционални део друштва у Црној Гори, са историјском свешћу и духовним наслеђем, поцепао од копчи Београдске патријаршије. Управо зато је и америчка амбасада постакла ДПС и дала “зелено светло“ за доношење новога закона пре неколико месеци.

Данас се, према сазнањима портала Српско уједињење, очекује интензивна комуникација на релацији Амбасада САД – Демократска партија социјалиста која, врло вероватно, може да ревидира поједине елементе политичких дешавања током сутрашњег дана у Подгорици.

Након комуникације са представницима режима који су увели Црну Гору у НАТО следи и понуда Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве. Какав ће бити став митрополита Амфилохија остаје да се види, будући да је за време власти Бориса Тадића и Демократске странке, управо амбасада САД-а у Београду била отворени противник његовог избора за српског патријарха. Тадашњи амерички амбасадор у Београду није се либио да јавно Амфилохија доведе у контекст “ратног“ лобија унутар СПЦ.

Питањем Српске цркве у Црној Гори свеже успостављена америчка амбасада у Подгорици, тада се није бавила.

Оставите Коментар