Совјетски војни пилот Валентин Привалов извео је 1965. невероватан ваздухопловни подухват пролетевши борбеним авионом на реци Об кроз лук моста који је висок свега 30 метара и широк 120 метара.

Привалов је пролетео брзином од 1.126 километара на сат прошавши на само метар изнад воде.

Колико је његов подвиг био велики, говори и чињеница да померање управљачке палице за само један милиметар при тој брзини мења висину авиона за више метара. Отежавајућа околност која подухват чини још невероватнијим јесте и то да се на само 950 метара низводно налазио железнички мост, којим је у тим тренуцима пролазила железничка композиција.

Пилот је због тога имао само пет секунди времена да одреагује и избегне тај други мост.

Сам догађај су описали сведоци који су били присутни, а све се десило 4. јуна 1965, када је Привалов пролетео под средишњим делом Комуналног моста у Новосибирску. Обала реке била је препуна шетача, туриста који су тамо дошли на одмор, али и војника из оближње базе који су дошли да уживају на сунцу, пише „Винтиџ њуз“.

Потом се, изненада, на небу указао сребрни млазњак, а било је очигледно да изводи неке акробације. Сви су били задивљени, погледа упртих у висине.

Одједном је авион нагло почео да се спушта, и пре него што је ико то схватио, прошао је испод моста. Био је то чин величанствене вештине, јер никад пре није био виђен лет „мига“ са толико прецизности.

Јављено је да је Привалов то учинио на сопствену иницијативу и без икаквих налога. Окупљени на мосту су аплаудирали, али надређени нису били пресрећни — добио је суспензију. Претила му је дисциплинска мера, међутим министар одбране је његов подухват видео као добру рекламу војске. Људи су били задивљени, а прича о томе што је учинио проширила се целим СССР-ом.

Привалов је послат у елитну московску ескадрилу стационирану на војном аеродрому „Кубинка“. На аеродрому је дом акробатског тима „Свифтс“ и „Руски витезови“, а Привалов им се придружио. Фотографија славног догађаја почела је недавно да кружи интернетом те је пронашла свој пут до светске пажње кроз различите форуме на руском језику.

Оставите Коментар