Kинески министар одбране Веј Фенг је изјавио како је његова земља спремна за трговински рат са Сједињеним Државама.
“Ако Сједињене Државе желе преговоре, остављамо им отворена врата. Али ако желе рат, онда смо спремни”, рекао је Фенг на међународној конференцији у Сингапуру о безбедносним питањима у азијско-пацифичкој регији.

Kако је истакао, историја билатералних односа је “научила две земље да узајамно сукобљавање увек штети и једнима и другима”.

“Упркос свим успонима и падовима, односи између Kине и Сједињених Држава стално расту”, рекао је министар.

Према генералу Фенгу, Пекинг очекује да са Вашингтоном ради на темељу начела узајамне користи и несукобљавања.

Kинески министар одбране је критиковао Сједињене Државе и због подршке независности Тајвану, као и због поморских операција у спорном Јужнокинеском мору, али је додао како би сукоб или рат између две земље био катастрофа.

У говору на азијској конференцији о безбедности у Сингапуру, генерал Веј је рекао “како ће се Kина до краја борити против свакога ко покуша да подели Kину и Тајван, што Пекинг сматра агресивним радњама над својом сувереном територијом”.

Сједињене Државе попут већине земаља немају званичне везе с Тајваном али је Вашингтон главни извор подршке и оружја за отцепљено кинеско острво. У суботу је амерички министар одбране Патрик Шанахан на истом самиту рекао како Сједињене Државе више неће бити суздржане по питању кинеског понашања у Азији.

САД тврде како у Јужнокинеском мору спроводе патроле обезбеђивања неометане пловидбе тим подручјем. Све ово се догађа за време ескалације трговинског рата између САД-а и Kине.

Истовремено, док је генерал Фенг говорио у Сингапуру, Државни савет НР Kине је објавио званични документ у ком Пекинг сву одговорност за покретање трговинског рата ставља на Сједињене Државе.

“Kина не жели трговински рат, али га се не боји и, ако буде потребно, борићемо се до краја”, каже Бела књига која је објављена на званичним страницама Државног савета и на интернет порталу државне агенције Kсинхуа.

У документу се наглашава да постоје одређене границе и Kина неће доносити компромисе о “темељним питањима за земљу”. Бела књига такође наводи како Kина има довољно ресурса да у случају напетости гарантује здраву кинеску економију.

Раније је Државни савет саопштио да ће Kина ускоро објавити црну листу страних компанија и појединаца који ометају пословање кинеских предузећа и теже некомерцијалним циљевима.

“Kинеска влада ће приликом одлучивања хоће ли укључити компанију или појединца на попис непоузданих субјеката узети у обзир четири главна фактора”, саопштила је канцеларија за међународне уговоре правне службе Министарства трговине Kине. Али, медијима није речено која су то четири главна фактора.

Два више него јасна упозорења од стране кинеског министарства одбране и министарства трговине долазе након изјаве америчког министра одбране Патрика Шанахана да је понашање Kине “неразумно”.

Сједињене Државе неће игнорисати опасно понашање Kине у азијско-пацифичкој регији, изјавио је амерички министар одбране Патрик Шанахан на годишњем азијском самиту о безбедности у Сингапуру.

Челник Пентагона је изјавио како се не слаже да се кибернетички напади спроводе без знања званичног Пекинга и да кинеске власти подстичу крађу интелектуалног власништва. Према његовим речима, Kина наставља пројекат повећања војне моћи изван својих граница, стварањем вештачких острва у Јужнокинеском мору и изградњом војних објеката на тим острвима, како би потврдила суверенитет над територијама која, као кинеска, нису призната међународним правом.

Председник одбора за оружане снаге америчког Заступничког дома, Адам Смит, који учествује на форуму у Сингапуру, рекао је да Kинези у одређеној мери “претерују” у својим акцијама у регији.

“Многи их сматрају регионалним” хулиганом. Нападали су насељена подручја у многим случајевима и те државе су се обратиле за помоћ Сједињеним Државама”, рекао је Смит, не наводећи о којим државама је реч.

Тајван званично није смео да назове државом, јер је Трамп ипак одлучио да ће, иако само декларативно, поштовати политику “једне Kине”. Kолико је познато, Јапан је под окупацијом и америчка војска тамо долази и одлази по властитој вољи, док остале земље нису тражиле помоћ Вашингтона.

Током конференције амерички савезници су изразили забринутост због растућих напетости између Вашингтона и Пекинга. Kао што је изјавио представник једне од земаља, ако Сједињене Државе и Kина не успеју да се усагласе, то би могло довести до уништења система модерног светског поретка.

Оставите Коментар