Иако је Турска постигла договор са САД да наредних пет дана обустави ватру на североистоку Сирије, и даље постоји страх од ескалације сукоба и новог прилива миграната ка Европској унији

Мађарски премијер Виктор Орбан упозорио је да ће силом бранити границе своје земље ако Турска испуни своје претње да ће отворити капију и пустити мигранте на пут ка Европи

Он није једини који упозорава на то да Европи прети нови велики избеглички талас

Најпре је на то упозорила Грчка, која се већ бори са алармантним порастом броја азиланата. У Грчкој се налазе избеглички кампови који су први на удару новог прилива избеглица, па је Атина инсистирала на томе да о тој теми треба да се расправља на овонедељном самиту ЕУ.

– Европа не би требало поново да буде ухваћена неспремна. Нико не може да са сигурношћу зна шта ће се десити – рекао је локалним медијима грчки министар за миграциону политику Гиоргос Kумутсакос.

И немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер упозорио је на опасност новог избегличког таласа у ЕУ који би могао да премаши онај из 2015. године, указавши на потребу помоћи земљама које чувају спољне границе Уније.

– Нашим европским партнерима морамо помоћи при контроли спољних граница. Предуго смо их оставили на цедилу. Ако то не учинимо, доживећемо можда и већи избеглички талас од оног 2015. године – рекао је Зехофер након посета Атини и Анкари.

Све зависи од тога да ли ће се офанзива наставити или зауставити, да ли ће доћи до договора Турске и Kурда, као што то Трамп покушава да постигне. САД су притисле Турску, али и из Европске уније треба очекивати већу пажњу. То је и једна од тема на самиту ЕУ – рекао је он.

Kолики ће бити број евентуалних избеглица које могу да крену ка ЕУ, зависиће у великој мери од разговора који ће у Сочију 22. октобра водити турски председник Реџеп Тајип Ердоган и његов колега Владимир Путин.

Ердоган и Путин ће у Сочију дефинисати кретање офанзиве, регулисаће ситуацију на терену. Тако да ћемо за недељу или две знати много више. Русија је у комуникацији и са ЕУ и са САД, питање је да ли ће Путин Ердогану пренети само своју поруку или и поруке других – каже он.

Kако се страхује да би се Балкан нашао први на удару новог мигрантског таласа, Цветићанин каже да то највише зависи од Ердогана и Ангеле Меркел.

Примедбе су уследиле након што је председник Европске комисије Жан Kлод Јункер рекао да Турска мора одмах да заврши своју офанзиву на северу Сирије.

– Неће успети. А ако је план Турске да створи сигурносну зону, немојте очекивати средства од Европске уније – Јункер Европском парламенту у Бриселу у среду.

Убрзо су и бројне земље ЕУ критиковале Турску и одлучиле да престану да продају своје оружје Турској.

Турска је покренула војну операцију са циљем да се обрачуна са Kурдима, убрзо након што је амерички председник Доналд Трамп наредио повлачење америчке војске са североистока Сирије.

1 KОМЕНТАР

  1. Грчки министар се не зове Гиоргос Kумутсакос, већ Јоргос Кумуцакос. Ако претендујете да будете српски националисти, описмените се за почетак.

Оставите Коментар