ЗАОШТРАВАЊЕ између Анкаре и Вашингтона не престаје. Шеф Пентагона Марк Еспер оптужио је Реџепа Тајипа Ердогана за изазивање нове хуманитарне кризе у Сирији.

Притом је – одмах у наставку – оценио да Турска сноси одговорност за ратне злочине на територији Сирије:

„Упркос противљењу Сједињених Држава и више пута поновљеним упозорењима, председник Турске, Ердоган, наредио је упад на север Сирије чији резултат је – велики број жртава и избеглица, плус велика разарања“.

 

Еспер је оценио и да турска операција „Извор мира“ подрива достигнуто у борби против Исламске државе јер су многи њени припадници последњих дана успели да побегну из затвора.

Убрзо после Есперовог наступа, Доналд Трамп је упозорио Анкару да ће Вашингтон одмах прекинути започете преговоре са Турском о новом трговинском споразуму вредном 100 милијарди долара и да ће царине на турски челик подићи за 50 одсто.

Још је поновио претњу од пре неколико дана:

„Потпуно ћу за кратко време уништити економију Турске ако њени лидери наставе да иду по садашњем опасном и разорном путу“.

Државни секретар САД Мајк Помпео накнадно је прецизирао да је Трамп потписао указ којим Вашингтон уводи санкције против Турске и даје овлашћења Стејт департману и Министарству финансија да повлаче конкретне потезе.

Према његовим речима, Министарство финансија САД већ је увело санкције против турских министарстава одбране и енергетике и њихових руководилаца – Хулуси Акара и Фатиха Донмеза.

На удару се нашао и заменик председника турске владајуће странке – Партије праведности и развоја – Сулејман Сојлу.

 

Ово је својеврсна опомена Ердогану – да су могуће америчке санкције и против њега.

За Ердогана је једнако непријатно што су се представници владе у Дамаску и Курди 13. октобра договорили о заједничком наступу против турске армије и њених савезника.

Захваљујући том споразуму, влада Сирије је вратила под своју контролу не само прве градове (најзначјнија је Рака) него и велико налазиште нафте Омар и хидроцентралу на Еуфрату код града Табка.

Leave a Reply