Усвајање резолуције у америчком Kонгресу о признавању геноцида Отоманског царства над Јерменима почетком 20. века „угрожава будућност“ односа Турске и САД.

Ово су упозориле вечерас власти Турске убрзо по доношењу одлуке у Вашингтону.

„Понашање одређених чланова америчког Kонгреса угрожава турско-америчке односе… Америчка резолуција коју је данас усвојио Сенат доводи у питање будућност наших билатералних односа“, изјавио је портпарол турског председништва Фахретин Алтун.

Горњи дом, Сенат Kонгреса САД једногласно је данас донео резолуцију којом се признаје постојање геноцида над Јерменима. Ту резолуцију је крајем октобра освојио Представнички дом Kонгреса што је тада изазвало незадовољство Турске.

Републикански сенатор Kевин Kрамер раније је рекао да није право време да се усвоји закон који би разбеснео Турску.

Историчари процењују да је у Отоманском царству током и после Првог светског рата убијено 1,5 милиона Јермена што стручњаци сматрају првим геноцидом 20. века.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923. године, негира да је то био геноцид, већ да су то само жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, чији је број преувеличан и да је погибије било на обе стране.

Турска наводи да је тада погинуло између 250.000 и 500.000 људи.

Оставите Коментар