Немири у Македонији би лако могли да прерасту у етнички сукоб између Македонаца и Албанаца, изјавио је политичко – војни аналитичар Зоран Драгишић.

Подсетимо, јуче је избио апсолутни хаос у Македонији! Након што је гласовима социјалдемократа и албанских партија Талат Џафери изабран за предсе дника парламента настали су сукоби на улицама Скопља и у згради Собрања.

Ово је последњи ударац који, прибојавам се, Македонија неће моћи да издржи. Било је питање када ће се догодити нешто овакво што ће Македонију увести у агонију. Бојим се да ће после овога тешко моћи да се нађе решење, рекао је Драгишић за Пинк.

Он каже да не треба много очекивати од војске и полиције у смиривању ситације пошто оне мултиетничке. Такође, Драгишић је подсетио да се и у случају распада Југославије нешто слично догодило када је свако отишао у свој табор.

– Слично ће се десити и у Македонији, плашим се да ће се сукоб између две странке Груевског и Заева прећи у међуетнички сукоб Албанаца и Македонаца – казао је Драгишић.

Он додаје да је Македонија била принуђена да призна независност Косова да би сачувала унутрашњи мир, као и да је више од 90 одсто Македонаца свакако против тога, а и оних 10 одсто кажу да су то морали да учине да би сачували мир.

Аналитичар Дејан Вук Станковић је рекао да су Македонци показали да су спремни да бране државу, док је подбацила политичка елита показавши недостатак “националног самопоштовања“. Он такође истиче да Македонија има још од 2001. године проблем са функционисањем државе и да постоји дубока подела политичке елите.

У равнодушности ЕУ крије се подршка једној опцији у Македонији. За нас је интересантно да је Македонија добар пример шта не смемо да дозволимо, да властољубље буде јаче од државног разлога, рекао је он, додајући да је све присутнији албански набујали албански национлизам, уз подршку са стране.

Професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић је рекао да је главно питање шта ће бити са парламентом, али да је чињица да су се Албанци померили у правцу ставрања Велике Албаније.

– Албански екстремисти су спремни да уђу у Македонију, то је стање које више одговара Албанцима, све док Европа не каже против, а у то сумњам. Да је Европа хтела изборе они би већ били. Заев је могао да распише изборе да је хтео, а локални избори ће се одржати у року који одреди Европа – навео је Симеуновић.

Миша Ђурковић из Институт за европске студије је рекао да је све то у Македонији последица онога што се дешавало у претходном периоду и реузлтат катастрофалног мешања међународне заједнице, као и да је директна одговорност на представницима ЕУ.

– Ово је последица мешања са стране, албански фактор је томе допринео, а Еди Рама који је главни дестабилизатор региона – нагласио је Ђурковић додајући да се са друге стране председник Македоније ђорђе Иванов паметно и државнички понашао.

Он је објаснио да је премијер Албаније Еди Рама са представницима албанских странака договорио Тиранску платформу, која је услов за формиарње владе и да је Заев у почетку одбијао да представи влади шта подразумева Тиранска платформа.

Ðурковић је додао да та платформа, између осталог предвиђа, увођење албанског језика на целој територији који би поред македонског постао званични језик, затим претварање Македоније у двонационалну државу, стварање албанског кантона, што је пут федерализацији Македоније и стварање независне државе.

АЛБАНЦИ КРЕНУЛИ У СТВАРАЊЕ ТРЕЋЕ ДРЖАВЕ

Аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да је реч о покушају албанских снага да растуре Македонију.

– Заев је спреман да им да пуно, не размишљајући о будућности државе. Албански сепаратизам је добио крила пуштањем Рамуша Харадинаја на слободу. Они су спремни и на рат, а македонски народ, као ниједан други у свету, не жели да гледа како му држава пропада. Ако се допусти да Албанци ломе ствари, сломиће се и Македонија – сматра Анделковић.

Стручњак за безбедност Срђан Перишић сматра да су Албанци кренули у стварање треће албанске државе, а имају подршку Запада и НАТО-а, иначе се не би ни усудили на такав корак.

– Запад их је перцепирао као свој главни фактор. Сведоци смо сукоба и насиља у Македонији, јер је некима стало само до функција и новца – сматра Перишић.

Како је истакао, Албанија жели интервенцију Запада, али само ако је у њихову корист. Они настоје да конфликтном политиком привуку Запад да тако и реагује.

– За овај конфликт одговорни су ЕУ и Брисел – сматра Перишић.

Извор: dnevno.rs