Армија одбране Нагорно-Карабаха објавила је видео-снимак напада на војне објекте на територији Азербејџана.

Како је наведено, карабашка војска је изазвала неколико снажних експлозија у Азербејџану.

Претходно је Министарство одбране Азербејџана саопштило да су са територије Јерменије у правцу рејона Габале на северу земље лансиране балистичке ракете. Јереван је демантовао ту тврдњу.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Након тога су у Москви 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао председник Русије Владимир Путин. Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан изјавили су да га друга страна није испоштовала.

Оставите Коментар