ПРЕДСЕДНИКУ САД Џозефу Бајдену, који сутра пуни 79 година, стиже невесела „честитка“ од половине грађана Америке. Анкета коју је објавио „Морнинг консалт“ показује да бирачи гаје „све веће сумње“ у Бајденово здравље и менталну способност.

Занимљиво је и да је Бајден данас посетио Медицински центар Волтер Рид како би обавио низ рутинских прегледа. Многи сматрају да се његова администрација на овај потез одлучила након објављивања резултата анкете.

Чак 48 одсто испитаних каже да Бајден није „ментално способан“ да буде председник, док 46 одсто сматра да јесте. Прошлог октобра гласачи су мислили да је у форми, са разликом од 21 поена. Половина, односно 50 одсто Американаца се не слаже да је Бајден доброг здравља, док 40 одсто каже да јесте.

И по овом питању су изражене партијске поделе, какве се виде и у скоро свакој другој анкети у САД. Више од две трећине демократа, њих 78 одсто, снажно се, или донекле, слаже да је Бајден ментално способан.

Много већи број, чак 86 одсто републиканаца, од којих 76 одсто њих снажно тврди да председник није ментално способан. Забрињавајући знак за Белу кућу је да се 47 одсто независних такође не слаже да је он способан. Сам Бајден је, иначе, још и у најбољим годинама сам себе прогласио „машином за гафове“.

Оставите Коментар