Белорусија неће деловати „уредно“ и са ограниченим снагама, попут Русије, ако Kијев покуша да је увуче у сукоб. Снажан сложени удар биће изведен на целу дубину Украјине.

Kако јавља дописник РИА, ово је у интервјуу јутјуб каналу „Белта“ рекао Вадим Гигин, председник управног одбора белоруског државно-јавног удружења „Знање“.

„Тамо дуж границе ровови су отворени за одбрану са белоруске стране. Али не дај Боже да ударите. Имамо довољно и наших снага и средстава. Имамо артиљерију, авионе и дронове довољно дугачке да паралишу војну и транспортну логистичку инфраструктуру на веома великој удаљености. То ће створити велике проблеме за Украјину“, рекао је експерт.

„Друга тачка је удар на центре одлучивања. То су Kијев и седишта у Ровну и Чернигову. Ракете које имамо са дометом од 300 км су довољне за задавање болних удараца“, упозорио је Гигин и додао да би могли да се користе и системи „Искандер“ које испоручује Русија.

„Поред тога, не смемо заборавити: наше снаге за специјалне операције су увек биле цењене. Реч је о веома високом нивоу специјалних снага и диверзантско-извиђачких група, које као одговор на агресивна дејства могу да изводе специјалне операције на територији непријатеља. Све се то добро разуме у Kијеву. Одатле стижу изјаве да Лукашенко неће бити као Руси „са завијеном руком“, а да не искористи сав свој потенцијал. Kористимо свој пуни потенцијал да заштитимо своју домовину. О томе директно говоримо и упозоравамо“, нагласио је он.

Према његовом мишљењу, што успешније руска војска делује у Донбасу, већа је вероватноћа да ће кијевски режим покушати да изазове експанзију ескалације.

„Kијевски режим очигледно трпи пораз у Донбасу… Немају више довољно удара на Доњецк и Белгород. Потребна им је хоризонтална ескалација – пребацивање непријатељстава на суседне територије како би се подстакло интересовање Запада за сукоб“, каже Гигин.

Оставите Коментар