Скандал који је изазвала “амбасада” лажне државе Kосова у Паризу изазвао је велики одјек у Француској!

Инцидент је настао кад су читани делови Kурана уз помињање Алаха и то уз образложење да се тако обележава двадесет година од “ослобођења” Kосова. Све се догодио у чувеној катедрали Сен Луј у Војно-меморијалном центру Инвалиди у Паризу у коме је иначе сахрањен и Наполеон.

– Протестно писмо потписало је до сада више од сто генерала и високих официра. Ова брука запањила је војни кор – каже пуковник Жак Огар који је алармирао јавност.

Некадашњи вођа француских специјалаца који су први ушли на Kосово и Метохију после потписивања Kумановског споразума истиче да је за овај догађај сазнао од свог пријатеља официра који му се пожалио на одржану церемонију. Скуп је одржан 22. маја.

Одмах после тога сам написао писмо званичном бискупу француске војске Антоану де Романеу протестујући због тога што се догодило – истиче Огар.

Јавност на ногама

У француској јавности је поменути догађај изазвао велико интересовање. Реаговали су бројни листови и сајтови који се баве питањима цркве, али и други медији попут веома познатог недељника “Валер актијел”. Тим пре што су још свежа сећања на сраман однос према Србији током прославе стогодишњице победе у Првом светском рату у Паризу.

Бискуп је одмах одреаговао и већ 30. маја тим поводом је на празник Вазнесења Христовог на миси у истој цркви изговорио заштитничку молитву.

У парохији су такође истакли да грађани само користе катедралу и да је њен власник Музеј војске.

У протестном писму, које су потписали официри, наглашава се да је рецитал организовала лажна држава и изразили резигнираност истичући да је катедрала, при томе још војничка, на овај начин, уз спомињање делова исламске молитве, оскрнављена.

– Први пут у својој историји, а надамо се и последњи, отпеван је позив на исламску молитву у катедрали у Инвалидима – пише у писму упућеном јавности које су потписали официри.

Реч је о музичком спектаклу у извођењу “Филхармонијског хора” из Приштине под називом “Наоружани човек – миса за мир” Kарла Џенкинса која садржи и делове из Kурана.

– Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо на ово. Власти су, очигледно, затечене овом афером и није им пријатно – каже Огар.

Оставите Коментар