Надомак Вучитрна, на путу ка Приштини на Kосову и Метохији, лево од главног пута налази се црква Светог Јована Претече у Самодрежи коју су Албанци спалили, уништили и од ње направили руину
Овај, веома значајан, православни верски објекат можда и најбоље сведочи о тежњи Приштине да сатре све оно што није албанско.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

На зидовима није остао ни делић фресака које су некада красиле овај храм, кров и подови су потпуно уништени, а унутрашњост цркве испуњена је смећем и животињским изметом.

  • Албанци су цркву претворили депонију, врло често овде затварају и своју стоку – каже један од Срба који је некада живео у овом селу.

Црква Светог Јована Претече посвећена је Усековању главе светог Јована Kрститеља. Изграђена је у раном 14. веку, а у њој се, према предањима, причестила војска кнеза Лазара пред бој на Kосову 1389. године. У овој цркви је био сахрањен и српски јунак Милош Обилић.

Ова црква више пута је уништавана. Kада је грађена сеоска школа, крајем седамдесетих година, локални Албанци су костурницу користили за гашење креча. И током 1981. године црква је унистена, фреске спаљене…

Оставите Коментар