Велика Британија је важила за колевку демократије, и ако је заиста тачно да неко позива на цензуру филма, као уметничког дела, онда ми се чини да Британци имају већих проблема од брегзита, казао је Тањугу Милош Биковић после коментара лондонског Тајмса да филм “Балканска међа” својим приказом недавне балканске историје поткопава регионални мир.

У коментару објављеном 31. марта, филм који говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица из састава Сфора у БиХ заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Kумановског споразума, се ставља у контекст “меке силе” Русије.

“Тајмс” чак на известан начин позива на цензуру филма, наводећи да је “Путинов режим познат по својим пропагандним кампањама које правдају драстичне акте насиља над малим земљама и народима без заштите” и да је “време да се на то стави тачка”, јер “кад се лаж заодене у истину, у опасности су живот и слобода”.

Биковић који игра једну од главих улога у овом филму је изразио жаљење што се како каже једна акциона драма гледа кроз визуру политике, због чега у поменутом тексту потпуно једнострано остаје непримећена снажна порука мира, дубоко уграђена кроз односе који у филму постоје између Срба, Албанца и Руса.

– Према информацијама од наших партнера, диструбутереких кућа 20 Центурy фоx и Амадеус из Лондона, светска дистрибуција филма није прекинута. Истовремено, са великим задовољством истицем и да је дистрибуција у Србији изненадила све нас који смо радили на овом филму и да после две недеље можемо да се похвалимо са више од 150.000 гледалаца – казао је Биковић.

Филм “Балканска међа”, који је недавно премијерно приказан у Русији и Србији, говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица из састава Сфора у БиХ заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Kумановског споразума.

У филму “Балканска међа” који је режирао Андреј Вологин осим Биковића глуме Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Александар Срећковић Kубура, Антон Пампушни и Гоша Kученко, а у епизодној улози се појављује и прослављени редитељ Емир Kустурица.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here