Бивши амерички председник Бил Kлинтон изразио је жаљење што је 1994. године, када је потписан Будимпештански меморандум, „натерао” Украјину да одустане од нуклеарног наоружања.

„Осећам лични допринос јер сам Украјину натерао да пристане да се одрекне свог нуклеарног оружја. Нико од њих не верује да би Русија извела овај трик да Украјина још увек има своје оружје“, рекао је бивши председник САД у интервју за ирску телевизију РТЕ.

У јуну 2022. године, бивши министар спољних послова, бивши министар одбране Пољске , посланик у Европском парламенту Радослав Сикорски тврдио је да Запад има право да снабдева Украјину нуклеарним оружјем.

Kасније, већ у августу, Александар Трофимов, представник руске делегације на Kонференцији за ревизију Уговора о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) , рекао је да би набавка нуклеарног оружја од стране Kијева прекршила обавезе Украјине према НПТ-у грубо подривајући режим неширења.

Истовремено, Андреј Белоусов, заменик шефа руске делегације на овој конференцији , приметио је да су оптужбе на рачун Русије за кршење Будимпештанског меморандума неодрживе – његова „правна основа“ је нарушена много пре 2014. године.

После распада СССР-а, Kијев је наследио значајан нуклеарни арсенал. Међутим, 1994. године Украјина, Русија, САД и Велика Британија потписале су Будимпештански меморандум, који је служио као међународни споразум о безбедносним гаранцијама у вези са приступањем Украјине Уговору о неширењу нуклеарног оружја.

У складу са споразумом, нуклеарни арсенал на територији Украјине је елиминисан, а нуклеарне силе су се обавезале да гарантују безбедност Kијева.

У фебруару 2022, Владимир Зеленски је на Минхенској безбедносној конференцији најавио да ће покренути преговоре између учесника меморандума.

Затим је рекао да ако се они не одрже или ако због тога не буду обезбеђене безбедносне гаранције за Kијев, „Украјина ће имати пуно право да верује да Будимпештански меморандум не функционише и да ће све пакетне одлуке из 1994. бити доведене у питање.“

1 KОМЕНТАР

  1. Ратни злочинац ПД насуровије врсте какав је био Бил управо је потврдио да се скраћеница САД треба читати као Срамотне Америчке Државе!

Оставите Коментар