Некадашњи припадник Kфора Даниејл Шварц (33) испунио је животну жељу и примио православље и поручује: „Сада први пут имам у шта искрено да верујем, јер је православље спасење за све нас“.

Видно расположен и срећан што је дан уочи Нове године остварио дугогодишњу жељу и прешао у православље, овако за „Новости“ говори Данијел Шварц (33), некадашњи пропадник Kфора на Kосмету.

Привредник из чешког града Фридек-Мистек крстио се последњег дана претходне године у Високим Дечанима.

У православље га је увео јеромонах Петар Рајевић, који је обавио чин крштења, а подршка младом Чеху, у за њега значајном чину, били су му супруга Зузана, кум Димитрије, Звонко Михајловић из Штрпца и још неколико пријатеља.

  • Иако нам је била позната његова чврста одлука да прими православље, Данијелова решеност да се крсти баш дан уочи Нове године била је изненађење за све, поготову смо рачунали да ће дугогодишњу жељу остварити на лето, тачније на Видовдан. Али, он је био нестрпљив и добио је благослов оца Петра, који га је и крстио последњег дана 2018. године у Високим Дчанима, једној од највећих наших светиња на Kосмету – прича за „Новости“ Димитрије Марковић, Данијелов кум родом из Бајине Баште, који тренутно ради у Белгији.

Објашњава да пријатељство са Данијелом датира из периода његовог боравка у Чешкој, где је радио као преводилац, а када је стицајем околности упознао више пријатеља који су били наклоњени Србији и српском народу.

  • Данијел је као припадник Kфора шест месеци провео на Kосмету. Седиште им је било у селу Секирача код Подујева, где је на лицу места схватио суштину проблема српског народа у нашој јужној покрајини. По повратку с Kосмета, почео је са неколицином пријатеља да учествује у хуманитарним акцијама које смо заједнички спроводили, али оно што је најбитније јесте његова наклоност и љубав према нашој земљи и нашем народу – прича кум Димитрије.

Расположење због Данијеловог увођења у православље, иако је као дечак крштен као католик, не скрива ни његова супруга Зузана, која је одмах по супруговом крштењу целивала мошти Стефана Дечанског, јер су монаси гостима отворили сандук светог краља.

  • Пошто нам је на путу и беба, и она ће бити православне вере – открио је још један детаљ Данијел.

Kаже да је крштењем у Високим Дечанима остварио свој вишегодишњи сан који ће му олакшати и употпунити поглед на свет и будућност.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар