Ако се одрекнете Косова и признате независност, добићете Републику Српску, најновија је понуда коју ће Америка и њени западни савезници упутити Србији.

– Приштинским покровитељима, пре свих Америци и Немачкој, јасно је да никакви напори, преговори ни претње неће натерати Београд да прихвати цепање Србије. Зато из Трампове кухиње стиже нови „предлог“ којим би Србија остала без јужне покрајине, али би се заузврат проширила преко Дрине и ујединила са Српском – наводи извор Српског телеграфа из дипломатских кругова.

Према овим информацијама, план Амера је да прихвате захтеве Републике Српске, дозволе одржавање референдума и потом поставе ултиматум Србији.

– Услов да се споје Срби са обе стране Дрине биће да се Београд одрекне суверенитета над делом своје територије. Поред тога, Београду ће се „саветовати“ да прихвати ову понуду уколико жели да сачува и заштити Србе у јужној покрајини, али и да сачува цркве, манастире и светиње – наводи наш извор.

Да Трампова администрација озбиљно припрема нови ултиматум, сведочи и Јануш Бугајски, истраживач вашингтонског центра за анализу европске политике, који позива на хитно укључивање Америке, која би применила нову стратегију за Балкан.

– Ради спречавање политичке радикализације и етничке поларизације, која може да изазове оружане сукобе, хитно је потребна енергичнија стратегија за западни Балкан коју би предводио Вашингтон – написао је Бугајски за Јуропијан вестерн Балкан.

Ову тезу подржао је професор америчког универзитета „Џон Хопкинс“ Едуард Џозеф, који је поручио да „после убиства Оливера Ивановића Србија мора да схвати да мора да одустане од севера Косова“.

С друге стране, председник Милорад Додик открио је да су Американци обећали укидање Српске.

– Амбасадори САД у Сарајеву обећали су Бошњацима да ће укинути Републику Српску, њену полицију и наметнути само једног председника, што Српска никада неће дозволити – рекао је Додик.

Говорећи о могућностима које су пред Бањалуком, Додик је за телевизију Хепи рекао:

– Нисам са њим (Вучићем) о томе разговарао, али ћу га замолити да не одваја питање Републике Српске од питања Косова.

Одговор Београда на Трампову уцену биће једно велико не, уверен је политички аналитичар Драгомир Анђелковић

– Српско питање треба решити у целости, а не парцијално. РС има право на самоопредељење, али не да се уступи цело Косово, већ део Косова. Дакле, да се направи уступак око КиМ јер не можемо предати север и манастире. Све се то може регулисати међународном конференцијом – оцењује Анђелковић.

Да је реч о неприхватљивој понуди, уверен је и лидер радикала Војислав Шешељ.

– Република Српска има право на референдум, али Косово нема право. Бојим се да људи који не разумеју шта је референдум све чешће говоре о референдуму. Код референдума је најважније како гласи референдумско питање, а то нико од политичара није још дефинисао, па је немогуће озбиљно коментарисати – каже Шешељ.

Извор: republika.rs