Многи који одлуче да оду из Србије у иностранству постану успешни и поштовани људи. Војислав Симић – Сима, како га сви зову у Афитосу, селу на грчком полуострву Касандра, већ годинама успешно се бави угоститељством.

Сима из Алексинца је пет година покушавао да се запосли било где у својој земљи и када је изгубио сваку наду, отишао је у Грчку да бере воће.

Први новац који је уштедео од брања маслина и јужног воћа уложио је у ресторан у Афитосу, селу на полуострву Касандра. После 15 година рада, Сима има четири ресторана и више од 70 запослених.

Нема тог туристе који је посетио село са каменим кућама на обали Егејског мора, а да није бар кафу попио у неком од Симиних ресторана. Симић је и сад, као и пре деценију и по, убеђен да је једини рецепт за успех упоран рад и поштење.

„Рецепт је јасан, бити упоран и веровати у самог себе. Бити упоран у послу и волети онај посао којим се бавите и ту је увек успех. Прва подршка ми је од бога, а затим пријатељи и сви људи у овом селу“, истакао је Сима у изјави Танјугу.

Мештани Афитоса су од првог дана пружили подршку вредном Србину. Његове ресторане једнако воле Грци, Срби и сви они који посете то мало место на Касандри.

„Сима за свакога има добру реч и свакоме жели да помогне. Он има загрљај за сваког, био он Грк или Србин. Ја сам радила код њега четири године и добро га познајем, као брат ми је, по карактеру су Срби и Грци слични, мало смо нервозни, али се волимо“, прича Елена Павлидис.

Власник ресторана познат је и по несебичној помоћи сваком ко се нађе у невољи у том делу Грчке. Признаје да људима помаже, јер су и њему доста помогли кад је дошао у Афитос.

„Нас Србе Грци искрено обожавају, тако да могу да кажем да сам имао и привилегију у односу на све остале“, коментарише Сима.

Иако га у Афитосу сви воле и поштују, у тајности против њега припремају „опасан“ план.

„Покушаћемо да га ‘гурнемо’ да се ожени и мислим да ћемо успети“, открива план први човек Афитоса Василио Леонидас.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар