Британци планирају агресивне акције и војнообавештајне провокације и желе да искористе обавештајну матрицу коју граде о „великој руској претњи“ и „злоћудним и агресивним акцијама“, како би срушили политички и уставни положај Републике Српске, физички уклонили њене најважније носиоце институционалних овлаштења и срушили Дејтонски мировни споразум, изјавио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

За такву акцију, указао је Галијашевић, треба им снажније присуство и ту операцију окупације БиХ желе да оправдају уговорима са Еуфором, кроз операцију „Алтеа“, затим директним уговорима са командом НАТО-а у Сарајеву, па и споразумима са Оружаним снагама БиХ о неопходној обуци припадника Оружаних снага БиХ.

– Реч је о злоћудним плановима дестабилизације БиХ – оценио је Галијашевић за Срну, коментаришући недавне изјаве британског министра спољних послова Елизабет Трас приликом посјете БиХ када је говорила о „малигном утицају Русије“, те у Министарству одбране у Савету министара позивала БиХ да подржи Украјину.

Он је истакао да би било погрешно веровати да је Трасова необавештена и да није упућена у завршену обуку коју су управо британски специјалци обављали у Оружаним снагама БиХ.

Галијашевић је подсетио да је већ почетком рата у БиХ британска обавештајна служба послала на терен Грегорија Роналда, Бојдела (Вернана) Ален-Филипа и Леслија Дадида Едвина из обавештајног центра у Бристолу (Велика Британија) да муслимане окупљене око муџахединских формација обуче техникама верског насиља и руковања минско-експлозивним средствима.

Паралелно са овом врстом обуке, још у току рата америчка Влада је овластила парамилитарну организацију МПРИ да муслиманску и хрватску војску обучава кроз посебно осмишљен програмски садржај и операцију која је добила јединствен назив „Опреми и Обучи“.

– Ова врста обуке и принцип наоружавања и опремања настављени су пуних 10 година после рата и трајали и били примењени на војску муслиманско-хрватске федерације све до интеграције војних потенцијала и формирања заједничких Оружаних снага БиХ у јануару 2006. године – навео је Галијашевић.

Практично, рекао је он, Оружане снаге БиХ су кроз сложене програме НАТО-а у БиХ, али и разне британске операције -попут операције „Падобран“ из 2014. године завршиле обуку о оном што се примењивало у Украјини послије 2014.

– Оно што је најавила министар иностраних послова јесте, у ствари, показивање намере британских оружаних снага и обавештајно-безбедносне заједнице да повећају своје присуство и да убацивање великог броја припадника специјалних снага оправдају наводном новом обуком Оружаних снага БиХ – закључио је Галијашевић.

Оставите Коментар