Директорка Службе за информисање Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да је став Русије према питању Косова доследан и стриктан. Тај став гради се од три компоненте – међународна правна основа онога што се дешава на Косову, поштовање суверенитета Србије, незавосности и унутрашњег српског законодавства и разумевање интереса народа и Србије као државе, истакла је Захарова.

Говорећи о посети Србији, Марија Захарова је захвалила српском народу и руководству Србије на могућности да борави у нашој земљи.

– Одржане су консултације у МСП Србије, а имала сам могућност да видим вашу земљу стварно, не преко фотографије, на интернету, преко филмова, Кустурице, већ уживо – рекла је Захарова.

Истакла је да је, знајући кроз шта је прошла Србија, била импресионирана колико је земља успела да преживи и да се ревитализује после тешких времена.

– Кад сам се нашла у Србији и јуче у Београду, Гучи и по читавом путу, не би ми пало на памет да је земља преживела рат – рекла је она.

Каже да је јуче доживела две емоције, са једне стране то је сећање на слике из деведесетих година и радост за Србе који живе сада пуним капацитетом и пуним животом, иако проблеми постоје.

Говорећи о односу Русије према Косову, о спекулацијама да су Путин и Трамп разговарали о подели Косова, Захарова је рекла да су то лажне вести да би супротстави Србе и Русе.

– Оно што се тиче нашег става, он је традиционалан и доследан. У данашњем свету доследност је ретка ствар и са руске стране, руска спољна политика се придржава линије доследности – каже Захарова.

Према њеним речима, што се тиче Косова, и односа Русије према Косову, однос је доследан и стриктан став, он се не мења због политичких коњуктиура. Став је стриктан и траспарентан и он се гради из неколико елемената, објашњава Захарова.

– Прво то су међународне правне основе онога што се дешава на Косову Постоји Резолуција СБ УН и ту резолуцију нико није укидао и она је на снази, важећа је и оне земље које сада више од свих вичу о неопходности поштовања међународног права – оне морају да се сећају тога да Резолуција 1244 јесте на столу – каже она.

Како каже, други елеменат је поштовање суверенитета Србије и незавосности и унутрашњег српског законодавства.

– Бар када су све земље фокусиране на демократију и поштовање демократије, потребно је поштовати суверенитет и незавоисност Србије и законодавствоа Србије – то је други блок елемената на који се гради наш став – рекла је Захарова.

Према њеним речима, трећи елеменат је разумевање интереса народа Србије и Србије као државе и у том смислу националног интереса народа.

– Из ове три компоненте се гради наш доследни став и можете да будете сигурни да се овај став неће променити – рекла је она.

Говорећи о разграничењу, Захарова је рекла да је један од елемената разумевање националних интереса народа Србије. Оно што ће бити прихватљиво за народ Србије везано за овакво питање,  то ће бити са наше стране са поштоивањем прихваћено, каже портпаролка министарства спољних послова Русије.

Према њеним речима, питање је шта ће бити корисно за народ Србије.

– Прошло је десет година од тренутка када су Косово отцепили од Србије, више од 100 европских углавном западних земаља су признали ову државу, ми тако не сматрамо и помагали су финансијски и политички 10 година – рекла је Захарова.

Како каже, од тих 100 држава десет су најбогатије на свету.

– Тамо су пумпали велики новац и шта су добили – ништа није испало. Како је била црна рупа и остала је црна рупа, а раније су причали да је Србија крива за то што Косово тако лоше живи – истакла је Захарова.

– Немогуће је градити будућност на лажима, а тако је била грађена будућност Косова, на лажима, на кршењу међународног права, а онда ћете се сетити да је то била неправда џиновских размера који су покушали да шире наши амерички партнери када су рекли свету да су Косово одвојили на основу референдума – ви знате да референдума није било, али сви сматрају да је то апсолутно законито. Немогуће је градити будућност на уштрб живота других – закључила је Захарова.

Погледајте видео:

Извор: rts.rsinformer.rs