Одавно се зна да је Вашингтон и његов став кључан за решавање питања Kосова, а сада су из ЦИА дошле најновије информације о подели јужне српске покрајине са границом на Ибру.

Срби би тако, према плановима ЦИА добили територију на Северу Kосова, а са Албанцима делио би их Ибар, што ни мало не може да задовољи званични Београд, али и српско становништво на јужној покрајини.

Наиме, такву солуцију први је обелоданио бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мејер и то као решење за KиМ предлаже договор Београда и Приштине око поделе територије, наводећи да би та граница требало да буде на Ибру.

CIA OTKRILA MAPU PODELE KOSOVA: Srbija stavljena pred SVRŠEN ČIN - UZMI ILI OSTAVI

Он је у ауторском тексту за „Недељник“ навео да би Београд требало директно да се обрати Приштини, јер, како каже, ако би Београд и Приштина могли да се договоре око тет-а-тет сусрета, можда би било могуће да пронађу истински компромис, повољан по обе стране.

„Могу да почну тиме што ће схватити да обе стране морају да се одрекну нечег вредног и да ће и у Србији и на Kосову бити незадовољних, који неће пристати ни на какав предложени компромис“, написао је Мејер и додао да САД не би требало да се укључе у то, јер је свако мешање те земље у прошлости „било преиспољени крах“.

Он сматра и да би граница требало да буде исцртана на реци Ибар — да све на северу припада Србији, а све јужно Kосову, а да сви који не желе да живе на једној страни — пређу на другу. Стање ствари би повремено проверавали УН, ОЕБС, ЕУ или сви заједно, предлаже Мејер и додаје да би српски верски, културни и историјски објекти били заштићени. Мејер сматра и да би у духу компромиса требало дозволити референдуме у такозваној Прешевској долини, како би се видело да ли они желе да буду у Србији или на Kосову.

„Иако ово није савршено решење, могло би да значи добар почетак. Али да би функционисало, Србија и Kосово морају да имају храбре, одлучне, непоколебљиве лидере који заиста желе да дођу до компромиса“, закључио је Мејер.

Бивши шеф ЦИА је оценио и да би власти у Београду и формално морале да се одрекну Бриселског споразума, уколико су стварно заинтересоване за компромис са Приштином, јер како је рекао, споразум није добар по националне интересе Србије.

Оставите Коментар