Драган Васиљковић, познатији као Kапетан Драган, који издржава казну у хрватском затвору „Лепоглава“, поднео је Kомитету УН за људска права жалбу против Хрватске и Аустралије због нелегалног притвора и испоручивања.
Међутим, ни после три године одговора нема!

Васиљковић је 26. јула 2016. године поднео Kомитету УН жалбу, али ни Хрватска ни Аустралија још се нису изјасниле иако су биле дужне да то учине у року од шест месеци. Да брука буде већа, на ово није реаговао нико из Kомитета УН за људска права!?

Ово потврђује адвокат Горан Цветић, Васиљковићев бранилац, који каже да га је о свему овом обавестио шеф дипломатије, Ивица Дачић, на састанку у министарству.

  • Позивам УН Kомитет за људска права да у најскорије време донесе усвајајућу одлуку у предмету Васиљковића, тако да његово вишегодишње малтретирање по аустралијским и хрватским затворима буде прекинуто – истиче Цветић.

Адвокат Бранислав Тапушковић, на другој страни, оцењује да је важније питање зашто Хрватска не пушта Васиљковића на слободу.

  • За мене је много битније што Kапетана Драгана ни после две трећине одслужене казне не пуштају на слободу. Он ће практично издржати целу казну, неће му дати да буде ослобођен дан пре, иако је то по прописима који владају на европском простору – наглашава Тапушковић.

Подсетимо, Васиљковић у Хрватској издржава казну од 13 и по година затвора због наводних ратних злочина, а казна му истиче у марту 2020. године. Претходно је 11 година био у екстрадиционим притвору у Аустралији, после чега је изручен Хрватској.

Оставите Коментар